4 Adımda Kalıcı Öğrenme! Feynman Tekniği

20. yüzyıldaki Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman tarafından geliştirilen teknik, bir bilginin tanımını bilmek yerine derinlemesine anlamayı sağlar. Bir şeyin adını duymuş olmak, tanımını ezberlemek onu bildiğiniz anlamına gelmez. Hatta Feynman’ a göre bir konuyu açıklamaktaki başarısızlık, yeteneklerini sorgulaması gerektiği anlamına gelirdi ve kendiyle ilgili en gurur duyduğu özelliklerinden birisi, herhangi bir konuyu basite indirgeyerek anlatabilmekti.

Einstein bu konuda şöyle demiştir:

 “Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir.”

Aslında bu söz, tekniğin bir parçasını oluşturmaktadır. Tekniğin ikinci adımında öğrendiklerinizi hiç bilmeyen birine anlatıyor gibi anlatmanız beklenmektedir. Bu sebeple Einstein’ ın bilgiye bakış açısıyla örtüşen tekniği, bir şeyi gerçekten anlayıp anlamadığınız konusunda test etmek için kullanabilirsiniz.

Ayrıca bu teknik, anladığınızı düşündüğünüz ancak sürekli unuttuğunuz bilgileri kalıcı hale getirmek veya sınavlardan önce, birkaç günlüğüne bir şeyleri ezberlemek için zorlanmak yerine onları gerçekten öğrenmek amacıyla kullanılabilir.

Bu yöntem size sadece öğrendiklerinizin akılda kalması konusunda yardımcı olmaz. Farklı pencerelerden bakma ve bildiklerinizi kendi cümlelerinizle ifade edebilme yetisi kazandırır.

Hazırsanız 4 adımda Feynman Tekniği’ nin nasıl uygulanabileceğine geçelim:

  1. Adım: Herhangi Bir Konu Seçme:

Belirlediğiniz konuyu başlık olarak boş bir kağıdın en üst kısmına yazın. Daha sonra konuyla ilgili neler biliyorsanız, bir kaynaktan faydalanmadan, yazmaya başlayın. Aklınıza gelen ve açıklayabildiğiniz her şeyi yazdıktan sonra ikinci adıma geçebilirsiniz.

2. Adım: Konuyla İlgili Hiçbir Fikri Olmayan Birine Anlatma:

Einstein’ ın yukarıdaki sözünden yola çıkarak konunuzu küçük bir çocuğa anlatır gibi ifade edin. Konuyla ilgili hiçbir fikri olmayan biri okuduğunda anlayabilsin. Karmaşık ifadelerden, tanımlardaki uzun cümlelerden kaçının. Bunu yapmanın size bir faydası olmayacağınızı düşünebilirsiniz. Ancak denediğinizde kendinizi bağlantılar kurmak ve doğru cümleler seçmek için zorladığınızı fark edeceksiniz. Bunu yaptığınızda siz de bildiklerinizi tekrar etmiş ve seçtiğiniz konuya farklı açılardan bakmış olacaksınız. En son yazdıklarınızı sesli olarak okuyun. Bu akılda kalmasına yardımcı olur.

3. Adım: Kaynağı Tekrar İnceleme:

Bir önceki adımlarda hatırlayamadığınız ayrıntılar, unuttuğunuz teknik terimler için konuyla ilgili güvendiğiniz bir kaynağı tekrar gözden geçirin. Kaynağı kapattığınızda aklınızda kalacağını düşündüğünüz seviyeye gelene kadar tekrar okuyun. Sonrasında yeni bir boş kağıda öğrendiklerinizi yazın ve önceki çalışma kağıdına dönerek devam edebilirsiniz.

4. Adım: Benzerlikler Kurma

Kağıda döktüğünüz şeyleri gözden geçirebilirsiniz. Size hala sonradan baktığınızda karmaşık gelen ifadeler varsa bu cümleleri birkaç cümleye bölerek ve örnekler ekleyerek somutlaştırmaya çalışın. Üzerine çalıştığınız konu ile günlük hayattan benzerlikler kurmak ve örnekler vermek, daha sonra notlarınızı incelediğinizde hızlı bir tekrar yapabilmenizi sağlar.

Bu dört adım sayesinde daha önceden çalıştığınız ama asla aklınızda kalmayan veya yeni öğrenmeye başlayıp zorlandığınızı düşündüğünüz konuları kalıcı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Başka öğrenme teknikleri ile ilgili yazılarımız gelmeye devam edecek. Siz hangi yöntemlerle ders çalışıyorsunuz, bunları bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir zaman yönetimi şekli olan Pomodoro Tekniği ile ilgili bilgi almak için bu linke tıklamanız yeterli!

Herkese başarılar dileriz 😇

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir