ALES Sözel Çıkmış Sorular Testi-3

1 - 2. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

Geleneksel toplumların mekâna bağlı eylem anlayışında eylemleri tasvir etmek için genelde beden ile zaman ve mekânı ilişkilendiren organik metaforlara başvurulur. Şöyle ki çatışma burun buruna, kavga göğüs göğüse yapılır; dostluk kol kola yürür ve değişim adım adım gerçekleşir. Günümüzde ise bu durum, insanın eylem kapasitesini daha önce erişilemeyen noktalara taşıyan teknolojik bilgi ve araçların devreye girmesiyle akıl almayacak bir biçimde değişti. Mekân artık işlendi, örgütlendi ve hepsinden de öte insan bedeninin doğal kısıtlamalarından sıyrıldı. Küresel enformasyon ağının gelişmesiyle önceki mekânlar üzerine bir üçüncü mekân yani insan dünyasının sibernetik mekânı inşa edildi. Bilgisayar terminallerinin birbirine bağlanmasıyla, burası ile orası arasındaki ayrım anlamsızlaştı. Bu yeni mekânın temel unsurları mekânsal boyutların ötesine geçti. İnsanları artık fiziksel engeller veya zamansal uzaklıklar ayıramaz hâle geldi.

1. Bu parçada “sibernetik mekân” ile ilgili aşağıdakilerin hangisine değinilmiştir?

2. Bu parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

3 - 6. soruları aşağıdaki bilgilere göre birbirinden bağımsız olarak cevaplayınız.

Ali, Banu, Ceyda, Deniz, Elçin, Fatma, Gamze, Hale ve İrem adlı öğrenciler üçer kişilik gruplara ayrılarak Kütahya, Mersin ve Niğde illerini tanıtan birer sunum hazırlamışlardır. İller tanıtılırken her grup üyesi söz almıştır. Gruplardaki kişiler ve sunum sıralamasıyla ilgili kimi bilgiler şu şekildedir:

  • Sunumlarda sırasıyla Kütahya, Mersin ve Niğde illeri tanıtılmıştır.
  • Her il tanıtılırken grup üyeleri, adlarının alfabetik sırasına göre söz almıştır.
  • Elçin, kendi grubu içinde söz alan ilk öğrencidir.
  • Fatma, tüm öğrenciler arasında söz alan son öğrencidir.
  • Ali ve Gamze, Kütahya ilini tanıtan gruptadır. 
3. Buna göre
I. Banu,
II. Ceyda,
III. Hale
adlı öğrencilerden hangileri Mersin’i tanıtmış olabilir?

4. Aşağıdakilerden hangisi kesin olarak doğrudur?

5. Buna göre
I. Banu,
II. Deniz,
III. Hale
adlı öğrencilerden hangileri kendi grupları içinde ikinci sırada söz almış olabilir?

6. Deniz Niğde’yi tanıtan grupta ise aşağıdakilerden hangisi kesin olarak doğrudur?

7 - 10. soruları aşağıdaki bilgilere göre birbirinden bağımsız olarak cevaplayınız.

Kemal, Levent ve Melek adlı üç figüran A, B, C, D ve E filmlerinde rol almıştır. Figüranların rol aldıkları filmlere ilişkin kimi bilgiler şu şekildedir: 

  • Her figüran en az bir filmde rol almıştır.
  • B ve D filmlerinde birer, diğer filmlerde ikişer figüran rol almıştır.
  • Kemal E filminde, Levent de B filminde rol almıştır.
  • Melek iki filmde rol almıştır. 
  • Kemal ve Levent eşit sayıda filmde rol almıştır.
  • Kemal ile Melek sadece C filminde birlikte rol almıştır.
7. Buna göre
I. Kemal,
II. Levent,
III. Melek
adlı figüranlardan hangileri D filminde rol almış olabilir?

8. Aşağıdakilerden hangisi kesin olarak yanlıştır?

9. Aşağıdakilerden hangisi kesin olarak doğrudur?

10. A ve E filmlerinde aynı figüranların rol aldığı biliniyorsa aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

11 - 15. sorularda cümledeki veya parçadaki boşluğu anlam bakımından en uygun biçimde tamamlayan seçeneği bulunuz.

11. Yıllarca dünyanın en büyük radyo teleskobu olarak birçok keşfe ---- araştırmaların gerçekleştirildiği Arecibo Gözlemevi, bölgede meydana gelen depremler ve şiddetli kasırgalara ---- için çöktü ve bir devir sona erdi.

12. Bir filmi veya diziyi izlemek; entelektüel ve duygu içeren bir etkinliği çocuğunla, arkadaşınla veya eşinle birlikte yapmaya ---- kolektif bir eylemken bir şeyler okumak ise ---- gereksinim duyar.

13. Hayatın pratik gerçekleriyle espriyi birleştirmekte zorluk çekmeyen hocamız; hem komisyonlara olan inançsızlığını hem de en hızlı ve doğru kararların, farklı fikirlerin çatışmasından değil bireysel kararlılıktan ve dikkatten çıktığını ironiyle vurgulamak için “----.” derdi.

14. Gündelik hayat, bireysel etkileşimler çerçevesinde işleyen bir yeniden üretim alanıdır. Şaşırtıcı yönü; belirsizlik içeren durumlarda bile rutin, istikrarlı ve düzenli bir biçimde seyretmesidir. ----. Bunun nedeni gündelik bilgilerimizi, toplumsal hayata bir düzenlilik duygusu kazandırarak yaratıcı biçimde kullanma zorunluluğumuzdur.

15. Statü, kişiye toplumun üyeleri tarafından verilen sosyal saygınlık veya itibar anlamına gelir. Geleneksel toplumlarda statü, yüz yüze etkileşimler yoluyla kişi hakkında edinilen basit bilgilere dayanarak belirlenirdi. Fakat artan nüfusla birlikte sosyologlar statünün artık daha çok yaşam şekillerimizle veya yaşam şekillerimizi nasıl ifade ettiğimizle ilişkili olduğunu dile getiriyor. ----.

16 - 18. sorularda başta verilen cümleden kesin olarak çıkarılabilecek yargıyı bulunuz.

16. Paris’te XVIII. yüzyılda terziler; o zamana kadar hiçbir toplumda görülmeyen bir şey yaparak sadece saray için değil, şehirdeki kişiler ve ziyaretçiler için de kişiye özel giysiler tasarlamış ve bir tane üretilen anlamına gelen “haute couture” kültürünü oluşturmuşlardır.

17. Yapımı 1573 yılında tamamlanan ve hemen yanındaki bostanda bugün bile tarım yapılan Piyale Paşa Camisi, Osmanlı Dönemi’ndeki bu tarz cami inşa geleneğinin günümüze ulaşan tek örneğidir.

18. Güneş ışığının en fazla ulaştığı gezegen Merkür, bu ışınların ancak %10’unu yansıttığı için parlaklığı zayıf bir gezegenken Venüs, Güneş ışınlarının %80’ini yansıttığından en parlak gök cismidir.

19.
I.Cumhuriyet Dönemi modernitesinin
II.sürecine özgü birçok boyut içeren erken
III.Türk edebiyatında ulusal bir çizginin olup olmadığı
IV.başlayan ve Türkiye’deki ulus devlet oluşumu
V.sorunu, otuzlu yıllardan itibaren biçimlenmeye
VI.kurulması ile doğrudan ilintilidir
Yukarıda numaralanmış sözler anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturacak biçimde sıralandığında hangisi baştan üçüncü olur?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir