ALES’e Nasıl Çalışılır?

ALES Nedir?

Kısaltması ALES olan sınavın adı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavıdır. Adın da anlaşıldığı gibi ALES lisansüstü eğitim almak yönünde istekleri olan ve akademik kariyer planları olan bireylerin girmek zorunda oldukları bir sınavdır. ALES yılda 3 kez yapılmaktadır. ALES sözel ve sayısal olmak üzere 2 testten ve 100 sorudan oluşmaktadır.  Sınav süresi 2.5 saattir ve puan aralığı 50 ile 100 arasındadır. ALES’in 5 yıl geçerlilik süresi bulunmaktadır.

ALES Konuları

ALES sözel ve sayısal olmak üzere iki testten oluşmaktadır. Sözel testte yer alan bazı başlıklar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır ve bu başlıkları içeren sorular ile adayların temel dil bilgi becerileri ile birlikte sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanmaktadır.

Sayısal testte yer alan bazı başlıklar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır ve adayların ileri düşünme becerilerini ölçmek amaçlanmaktadır.

  • Matematiksel işlemler
  • Matematiksel ilişkilerden yararlanma
  • Problemler
  • Geometri

ALES Puanı Hesaplama

ALES puanı hesaplanırken sözel, eşit ağırlık ve sayısal bölümler için farklı kat sayılar söz konusudur.

ALESSAYISALSÖZEL
SAYISAL0.750.25
EŞİT AĞIRLIK0.500.50
SÖZEL0.250.75

Tabloda belirtilen katsayılar temel alınarak hesaplanan puanlar dönüşüm formülü kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülür.

ALES’e Nasıl Çalışmalıyım?

Dershane Gerekli mi?

Bu noktada adayın bölümü ve hedefleri önem kazanmaktadır. Aday öncelikli olarak hedefindeki bölüme giren öğrencilerin ortalama puanlarını araştırmalıdır. Bu araştırmayı hedef üniversitenin yüksek lisans sonuç ilanlarından yapmak mümkündür. Araştırma sonuçlarına göre aday dershaneye giderek veya evde çalışarak hedeflerine ulaşmaya karar verebilir.

ALES Sayısal için Nasıl Hazırlanmak Gerekir?

Adayın başvuracağı kurum ALES sayısal puan türünden bir puan talep ediyorsa ALES puan hesaplama sisteminde testlere uygulanan katsayılar sebebiyle adayın sayısal teste ağırlık vermesi gerekmektedir. Sayısal puan türü hesaplanırken sayısal testin katsayısı 0.75 iken sözel testin katsayısı 0.25’dir. Aday süreçte öncelikli olarak matematik konularındaki eksiklikleri gidermelidir. Ardından bolca soru ve deneme çözerek sayısal alanda ilerleme kaydetmeye çalışmalıdır. Matematik soruları Mat-1 konularını kapsamaktadır. Adayı zorlayan sorular sıklıkla sayısal mantık sorularıdır. İyi bir puan almak isteyen aday elbette matematik testinin yanı sıra Türkçe testinden de belirli bir başarıya ulaşmalıdır.  

ALES Sözel için Nasıl Hazırlanmak Gerekir?

Adayın başvuracağı kurum ALES sözel puan türünden bir puan talep ediyorsa ALES puan hesaplama sisteminde testlere uygulanan katsayılar sebebiyle adayın sözel teste ağırlık vermesi gerekmektedir. Sözel puan türü hesaplanırken sözel testin katsayısı 0.75 iken sayısal testin katsayısı 0.25’dir. Sözel test ile kastedilen Türkçe sorulardır. Türkçe soruları genellikle sözel mantık, paragrafta anlam, cümlede anlam ve sözcükte anlam konularından meydana gelmektedir. Adayın sözel testinde başarılı olabilmesi için muhakkak okuduğunu anlama alışkanlığını kazanması gerekmektedir. Sınavda yer alan soru tiplerini bilmek ve buna yönelik bir hazırlık yapmak adaya avantaj sağlamaktadır. Bunun için bol soru ve deneme çözümü fayda sağlayacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli unsur ise zaman yönetimidir. Aday kısıtlı bir süresi olduğunu bilmeli ve bunu göz önünde bulundurmalıdır.  

ALES Eşit Ağırlık için Nasıl Hazırlanmak Gerekir?

Adayın başvuracağı kurum ALES eşit ağırlık puan türünden bir puan talep ediyorsa adayın sayısal ve sözel olmak üzere her iki teste de aynı oranda ağırlık vermesi gerekmektedir. Sayısal testin ve sözel testin katsayısı 0.50’dir. Eşit ağırlık puan türünde başarılı olmak isteyen adayın hem matematik hem Türkçe sorularında başarılı olması gerekmektedir. Bunun için aday sınava hazırlık sürecinde her iki ders için konu eksiklerini gidermeli, soru tiplerini öğrenmeli ve yeterli sayıda soru çözümüne ulaşmalıdır.

ALES’te Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Adayın başvuracağı kurum eşit ağırlık puan türünden bir puan talep etmiyorsa adayın, puan getirecek alana ağırlık vererek çalışması fayda sağlayacaktır. ALES’te yer alan tüm sorular çözülebilecek zorlukta olmakla birlikte her soruyu çözmek için yeterli vakti bulmak adayları zorlayabilir. Bu nedenle adaylar önceliği kendilerine puan getirecek alana vermelidir. Eşit ağırlık öğrencileri ise hem sayısal hem sözel teste aynı önemi vermelidir.
  • Adayların bilmedikleri veya emin olmadıkları soruları boş bırakmaları gerekmektedir. Yapılan yanlış adayı binlerce kişinin gerisine atabilir.
  • Bir soru üzerinde uzun dakikalar harcamak zaman yönetimi konusunda adayı zora sokabilir. Bu sebeple adaylar zamanlarını verimli olarak kullanmalıdır.
  • Aday sözel mantık sorularını dar bir alanda çözmemelidir. Geniş bir alanda adım adım çözmek aday için kolaylık sağlayacaktır. Sözel mantık soruları genelde en uzun zamanın ayrıldığı sorulardır. Bu sebeple sayısal öğrencilerinin bu soruları en sona bırakması zaman yönetimi konusunda fayda sağlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir