Hukuk Taban Puanları | Devlet Üniversitelerinde Hukuk Puanları

Üniversitelerin ve bölümlerin taban puanları ve başarı sıralamaları, üniversite hayali olan tüm öğrencilerin hedefledikleri mesleklere karar vermeden baktıkları ve bu puanlar doğrultusunda rota belirledikleri  temel ölçütlerin başında gelmektedir. Bu sebepten dolayı bu denli büyük bir öneme sahip olan başarı sıralamalarının ve taban puanlarının ne anlama geldiğinin doğru yorumlanması ve ele alınması gerekmektedir.

Taban Puanları/ Başarı Sıralamaları Nasıl Belirlenmektedir?

Taban puanları, genel manada her yıl üniversiteye yerleşenlerden belirli bir bölüme yerleşen öğrenciler arasında minimum puan ve yerleşen öğrencinin puanı baz alınarak saptanır. konuyu açıklığa kavuşturmak adına örnek vermek gerekirse kontenjanı 60 kişiyle sınırlı olan herhangi bir bölüme 60. sırada giren öğrencinin puanına taban puanı adı verilmektedir ve o öğrencinin başarı sıralaması da ilgili bölümün ‘’taban’’ başarı sıralamasına karşılık gelmektedir. Yani bahsedilen bölüme son girmiş olan öğrencinin 100.000. olarak girmesi bu bölümün taban puanını ifade etmektedir ancak bölüme 20.000. ya da 30.000. giren kişiler de bulunabilir. Bahsedilen şekilde her yıl ÖSYM bütün üniversitelerin ve bütün bölümlerin minimum puan ile giren öğrenci puanını duyurur ve açıklanan puanlar o yılın taban puanlarına karşılık gelir ve gelecek yılın tercihlerine rehber olur.

18 ve 19 Haziran 2022 tarihlerin TYT, AYT ve YDT şeklinde 3 oturumda gerçekleştirilen YKS’nin açıklanmasından sonra adaylar stresli bir tercih dönemi içerisine girmiştir. YKS sonuçlarının ÖSYM tarafından açıklanmasının ardından 2022 yılı Hukuk bölümü taban puanları, hukuk hayali olan adayların yoğun bir şekilde araştırdığı konuların başında gelmiştir. İyi bir üniversite ve bölüm hayali kurarak sınava hazırlanan ve sınavda başarılı olmak için çaba gösteren, özellikle EA puan türünde tercih yapacak olan adaylar Hukuk taban puanlarını tüm detayları ile mercek altına almıştır. Bu yazımızda, Hukuk bölümü ve özelde devlet üniversitelerinde hukuk bölümü  taban puanları ve başarı sıralamaları hakkında merak edilenleri açıkladık…

Hukuk Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları Açıklandı Mı?

18 ve 19 Haziran 2022 tarihlerinde üç oturum halinde gerçekleştirilen YKS oturumlarının ardından sonuçlar 18 Temmuz 2022 açıklandı. ÖSYM’nin Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın tercih kılavuzunu yayınlanmasının ardından hukuk bölümüne tercih verecek binlerce öğrenci üniversitelerin hukuk taban puanlarını araştırmaya başlamıştır. Adaylar TYT, AYT ve son olarak YDT oturumlarından elde ettikleri puanlarla ile tercih süresi içerisinde (27 Temmuz ve 5 Ağustos) sistem üzerinde tercihlerini yapacaklar. Merak konusu olan hukuk taban puanları aşağıda detaylı olarak ele alınmıştır.

Eşit Ağırlık yani TM bölümü öğrencilerinin pek çoğunun ilk hedefi her zaman için Hukuk Fakültesi’nde eğitim almak olmuştur. Fakat bu hayale öğrencilerin birçoğu ulaşamamaktadır. Çünkü ülke genelinde iyi olarak nitelendirilen bir hukuk fakültesine girebilmenin en temel koşulu planlı ve programlı bir çalışma disiplininden geçer. Bu sebepten dolayı okumak istediğini bölüm gerçekten hukuk ise hazırladığınız programa düzenli bir şekilde uyarak sıkı bir şekilde çalışmanız büyük önem taşır. Özellikle yüksek puanlar isteyen hukuk alanında ülkemizde en fazla tercih edilmekte olan üniversiteler arasında aşağıdaki üniversiteleri sıralamak mümkündür:

  • Galatasaray Hukuk
  • İstanbul Üniversitesi Hukuk
  • Hacettepe Hukuk
  • Ankara Hukuk

Türkiye genelinde en iyi üniversitelerden olan yukarıdaki üniversitelerde eğitim alabilmek için ne kadar stresli olursa olsun düzenli ve yoğun çalışmak gerektiği unutulmamalıdır.

Kaç Net Yaparak Hukuk Kazanılabilir?

Devlet Üniversiteleri arasında en düşük taban puanına sahip olan üniversiteye girmeye hak kazanan bir öğrencinin netlerinin yaklaşık olarak aşağıdaki gibi olması gerekmektedir.

  • TYT Türkçe: 29,0 Net – TYT Sosyal : 17,5 Net – TYT Matematik : 14,0 Net – TYT- Fen : 2,5 Net yapılması beklenmektedir. Alan Yeterlilik Testi olan  AYT’de ise ,
  • Matematik : 17,5
  • Tarih : 6,5
  • Edebiyat : 21,5
  • Coğrafya : 2,5 Net yapılması gerekmektedir.

Geçtiğimiz sene hukuk bölümü için en düşük 392,40543 puan yeterli gelmekteydi. Bu puanı elde eden öğrenciler, devlet üniversiteleri arasında en yüksek puana sahip olan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi hukuk bölümüne kayıt yaptırmaya hak kazandılar. Bu üniversiteyi takip eden ve 2022 hukuk bölümü puanı 343,75 olan Çankırı Karatekin Üniversitesinin 2021 yılındaki hukuk puanı ise 401,96326 olarak kaydedilmiştir. Ayrıca 2021 yılında hukuk bölümüne tercih vermek isteyen adayların maksimum 530,91347 puan alarak Galatasaray Üniversitesi hukuk bölümüne kayıt yaptırmaya hak kazandığı görülmüştür. Bu üniversiteyi 512,04939 puan ile İstanbul Üniversitesi hukuk bölümü takip etmektedir. 2022 yılı sıralamaları ele alındığında ise en düşük puana sahip devlet üniversitesi 313,24 puan ile Türk-Alman Üniversitesi olmuştur. Bu üniversiteyi 334,54 puan ile Kırklareli Üniversitesi hukuk bölümü takip etmiştir.

Vakıf üniversitelerini de yukarıdaki sıralamaya dahil ettiğimizde ise 2021 senesinin hukuk taban puanı maksimum puan 530,91347 ile Galatasaray üniversitesine aitken ikinci en yüksek puanlı üniversite 523,14489 puan ile bir vakıf üniversitesi olan Koç Üniversitesi olmuştur. 2022 senesi hukuk taban puanlarına bakıldığında ise başa 487,29 puan ile Koç üniversitesinin geldiği ve Galatasaray üniversitesinin ikinci sıraya yerleştiği görülmüştür. En düşük üniversite ise hem 2021 hem de 2022 yılında vakıf üniversitelerinde olmuştur. Ancak 2021 yılında 353,19996 olan en düşük puanın 2022 yılında 309,70 puana gerilediği kaydedilmiştir.  

Yazımızın sonuna gelirken hukuktan bahsetmek gerekirse; hukuk, sadece fakültede öğrenilecek, ezberlenecek bir bölüm asla değildir. Hukuk yaşamın hemen hemen her yerinde vardır ve devamlı olarak bir gelişim ve değişim içindedir. İnsan ilişkilerinin ve teknolojinin hızla değişmesi ile beraber bu alanda da değişimler kaçınılmaz hale gelmektedir ve her dönem yeni bir hukuki sorun ortaya çıkabilmektedir. Bu sebepten dolayı teknolojiyi, kişileri, çevreyi, gündemi, yasalarda meydana gelen değişiklikleri ve hukuki kararları sürekli takip etmek bu alanda başarıyı yakalayabilmek adına önemlidir.

Yani gerçek anlamda bir hukukçu olabilmek için hiç durmadan, yorulmadan çalışmanız ve sürekli kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Sadece size verilenler ile yetinmek sizi çağın gerisinde bırakır, her zaman imkanlarınız ve yapabilirlikleriniz ışığında kendinize artı değerler katmak için çabalayın. Uzun süreli olmasa dahi tecrübe kazanmak ve işi sahada izleyebilmek adına hukuk bürolarında gönüllü olarak çalışmak size çok şey katacaktır.

Son olarak hukuki açıdan çeşitli sorunlar yaşayanların hayatına dokunan bir alan olan hukukun sevilmeden yapılamayacağını bilmek gerekir. Araştırmayı, çalışmayı, okumayı, problem çözmeyi, insan hayatına dokunmayı, tartışmayı sevmiyorsanız ve daha da önemlisi sabırsız bir yapıya sahipseniz meslekte mutluluğu yakalamanız çok zordur.

Unutmayın ki genç yaşlarda belirlediğimiz meslekler hayatımızın belki de büyük bir kısmını kaplamaktadır. Bu yüzden meslek seçimi yaparken maddi kaygılardan çok hangi mesleği uzun yıllar gerçekten yapabileceğinize, o mesleğin gereklerini karşılayıp karşılamadığınıza ve daha da önemlisi yıllar geçse de sizi her zaman mutlu edip edemeyeceğine karar vermeniz gerekmektedir.

Bu zorlu ve stresli sınav ve onu takip eden tercih sürecinde asla hedeflerinizden vazgeçmeyin ve belirlediğiniz yolda emin adımlarla ilerleyin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir