Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meslek seçimi kişinin geleceğini belirleyen en önemli faktörlerden birisidir. Kişi sevdiği ve kendine uygun olan mesleği tercih etmelidir. Aksi takdirde mesleki doyuma ulaşması ve hayattan zevk alması çok zordur. Birçok öğrenci bölüm tercihi yaparken ilgi ve yeteneklerinden ziyade üniversite sınavından aldığı puana odaklı tercih yapmaktadır. Öğrencinin yaptığı bu seçim çoğu zaman öğrenciyi tatmin etmemekte ve zorlu bir üniversite yaşamı hatta zorlu bir yaşam sürmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple bir öğrenci üniversite tercihi yaparken öncelikli olarak kendini tanımalıdır. Hedefleri, hayalleri, ilgileri ve yeteneklerinin farkında olmalıdır. İlgi ve yeteneklerine uygun bölüm seçmek üniversite hayatını daha verimli ve keyifli kılacaktır. Bunun yanı sıra öğrencinin güçlü yönlerinin farkına varması da meslek seçiminde son derece önemlidir. Bir diğer önemli nokta ise üniversite adayında ön plana çıkan mesleki değerlerdir. Örneğin üniversite adayı için ön planda olan mesleki değerlerden birisi kazanç ise aday bu mesleki değere uygun bir seçim yapmalıdır. Öğrencinin yalnızca kendini tanıması yeterli olmayacaktır. Kendini tanımanın yanı sıra meslekleri de tanımalıdır. Bunun için üniversitelerin kariyer günlerine katılmak öğrenciye büyük bir kazanç sağlayacaktır. Öğrenciler meslek seçimlerini kolaylaştırmak için kendilerine birtakım sorular sormalıdır.

  1. Seçmeyi düşündüğüm bölüm/meslek hakkında yeterli bilgiye sahip miyim?
  2. Seçmeyi düşündüğüm meslekte ailemin etkisi var mı?
  3. Seçmeyi düşündüğüm mesleğin iş olanakları neler?
  4. Seçmeyi düşündüğüm mesleği gelecekte neler bekliyor?
  5. Seçmeyi düşündüğüm bu meslek değerlerime, ilgilerime ve yeteneklerime uygun mu?
  6. Beni bu mesleği seçmeye iten faktörler neler?

Yanlış Meslek Seçimi Nelere Sebep Olur?

İnsanlar günlerinin büyük bir bölümünü meslekleri ile meşgul olarak geçiriyorlar. İnsanlar sevdikleri meslek ile meşgul olurken mutlu olmalıdır. Mesleğini yaparken mutsuz olan birey yaptığı işten verim almayacaktır. Haliyle başarılı olma olasılığı da bir hayli düşüktür. Verimin ve başarının düşmesi kişide huzursuzluğa ve kaygıya yol açar. Bu huzursuzluk ve kaygı ise çalışma ortamına yansıyacaktır. Bu durumda çalışma ortamının gergin olmaması kaçınılmazdır. Bu durum bireyin hayatını olumsuz olarak etkilemekle birlikte toplumu da olumsuz olarak etkileyecektir. Toplumun çalışma düzeni olumsuz etkilenecek ve toplumsal mutluluk düşecektir. En başta yapılan yanlış meslek seçimi kişiyi meslek değişikliklerine itecektir.

Meslek seçiminin hayata yön veren en faktörlerden biri olduğu unutulmamalıdır. Sevilen meslek ile meşgul olmak hayat kalitesini doğrudan arttıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir