Mezuna kalma sürecinde düşülen en büyük yanılgıların başında mezuna kalmayı bir başarısızlık olarak değerlendirme eğilimi vardır. Mezuna kalarak hayallerinin ve hedeflerinin peşinden gitmeye karar veren öğrenci artık olumsuz düşüncelerden uzaklaşmalıdır. Dışarıda bulunan insanların düşünceleri zaman zaman öğrenciyi karamsarlığa sürükleyebilir ancak öğrenci tam bir yıl sonra bunların hatırlanmayacağını unutmamalıdır. Mezuna kalma kararı alan öğrenci için karamsarlık ile geçen her dakika kayıptır. Zaman zaman aklına olumsuz düşünceler geldiğinde bu olumsuz düşünceleri olumlu düşünceler ile değiştirmeye gayret etmelidir. Öğrenci bu süreçte ruh sağlığını olumlu yönde etkileyecek etkinliklere katılmalıdır. Süreç içerisinde yalnızca ders çalışmak öğrenci için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Öğrenci sınav sürecinde sosyal olarak aktif olmalıdır. Sosyal destek öğrencinin özgüvenini olumlu yönde etkileyecek ve başarısına artı katkı sağlayacaktır.
Süreci Planlamak
Öğrenci ders çalışmaya başlamadan önce bir plan oluşturmalıdır. Öğrenci plan oluştururken seviyesini, çalışması gereken dersleri, hangi derse ne kadar çalışacağını, günde kaç saat çalışacağını, ders çalışma ve mola sürelerini belirlemelidir. Bu plan yalnızca ders çalışmaktan ibaret olmamalıdır. Çok yorucu programlar oluşturmak çok verimli olmayacağı gibi öğrenciyi de bir hayli yoracaktır. Bu sebeple öğrenci sosyal anlamda pasif bir konuma gelmemelidir.
Zaman Yönetimi
Mezuna kalan öğrencinin çok fazla boş vakti bulunmaktadır. Bunun farkında olan öğrenci “nasıl olsa boşum, istediğim zaman çalışırım” şeklinde bir düşünceye girmemelidir. Öğrenci ilk günden itibaren zaman yönetimini ayarlayabilmelidir. Örneğin tüm gün uyuyan bir öğrenci gece uyanıp sabaha kadar çalıştığında verimli bir sonuç alamayabilir. Sınav sürecinde disiplin oldukça önemlidir. Öğrenci eğleneceği vakitleri kontrol altına almayı muhakkak öğrenmelidir. Öğrenci iyi bir zaman yönetimi ile hedefine çok daha rahat ulaşacaktır. İyi bir zaman yönetiminin ilk şartı düzenli uykudur. Öğrenci “nasıl olsa evdeyim” diyerek istediği zaman uyanıp istediği zaman uyumamalıdır. Uyku saatleri düzenli olan bir öğrenci gününü daha verimli kullanacak ve kendine zaman ayırabilecektir. Rutinler oldukça önemlidir. Bu sebeple iyi bir zaman yönetimi ile bir program hazırlamak gerekir.
Tecrübeden Yararlanmak
Mezuna kalan öğrenci daha önce bir sınav sürecinden geçtiği için bu konuda tecrübe sahibidir. Öğrenci bu tecrübeyi göz ardı etmemeli hatta mükemmel bir fırsata çevirmelidir. Örneğin öğrenci kendi için verimli olamayan çalışma stillerini, çalışma saatlerini, ders kaynaklarını çok daha iyi bilmektedir. İyi ve kötü olduğu konuları analiz etmesi daha kolaydır. Öğrenci unutmamalıdır ki kimse onu kendinden daha iyi tanıyamaz.