PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) bölümü, bireylerin karşılaştıkları kişisel, akademik, sosyal problemler ile baş etmelerini sağlamak ve kendilerini tanıma, potansiyellerini keşfetme, problem çözme, uyum sağlama süreçlerine destek olmak amacıyla bireylere psikolojik danışma veren uzmanların yetiştirilmesini amaçlamaktadır. PDR bölümü üniversitelerin eğitim fakültelerinde yer almaktadır. Eğitim süresi 8 yarı yıl dönemi yani 4 yıldır. PDR bölümünü tercih etmek isteyen öğrenciler eşit ağırlık puan türünden tercih yapmaktadırlar. PDR dersleri yoğun olarak sözel derslerden oluşmaktadır. Sözel derslerin yanı sıra sayısal dersler ve uygulamalı dersler bulunmaktadır. PDR bölümünü tercih etmek isteyen aday kesinlikle bölümü detaylıca araştırmalıdır. Aday, tercih yapmadan önce bölüm derslerini ve ders içeriklerini incelemeyi ihmal etmemelidir.
PDR bölümü şu an Türkiye’de 98 üniversitede bulunmaktadır. PDR taban puanları üniversitelere göre farklılık göstermektedir. En yüksek sıralama ile öğrenci alan üniversite Boğaziçi Üniversitesi’dir. En düşük sıralama ile öğrenci alan üniversite ise Doğu Akdeniz Üniversitesi’dir. Adaylar, PDR YÖK Atlas aracılığı ile üniversitelerin PDR taban puanlarına, başarı sıralamalarına ve kontenjanlarına rahatlıkla ulaşabilirler. PDR bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin aklına takılan konulardan biri PDR netleri olmaktadır. Öğrencinin ulaşması gereken net sayısı tercih etmek istedikleri üniversiteye göre farklılık göstermektedir. Öğrenciler YÖK Atlası kullanarak istedikleri üniversiteye yerleşen öğrencilerin YKS net ortalamalarını görebilirler.
Aday, tercih etmek istediği üniversitenin eğitim sistemini incelemelidir. Üniversitelerin PDR bölümüne yaklaşımı farklılık göstermektedir. PDR bölümü uygulamaya önem vermektedir ve bu bölümde iletişim oldukça önemlidir. Bu noktada akademisyenlerin ders işleyiş tarzlarını ve iletişim yollarını öğrenmek aday için son derece önemlidir. Bu bilgilere erişmenin en ideal yollarından biri öğrenciler ve mezunlar ile iletişime geçmektir. Güncel deneyimler adayların aklında yer alan soruların netleşmesine yardımcı olacaktır.
Elbette üniversite ve bölüm tercihi yaparken iş imkânları göz önünde bulundurulmalıdır. PDR bölümünü tercih etmek isteyen bir öğrenci PDR iş imkânlarını incelemelidir. Peki, PDR iş imkânları nelerdir ve PDR mezunu nerede çalışır?
- Psikolojik Danışma Merkezi
- Okul/Dershane/Kreş
- Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM)
- Denetimli Serbestlik Şubeleri ve Cezaevleri
- Aile ve Çocuk Mahkemeleri
- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
PDR bölümünü araştıran bire öğrencinin sıklıkla sorduğu sorulardan biri PDR ne iş yapar sorusudur. PDR mezunu bir adayın yapmakta olduğu iş ve aldığı unvan çalışılan kuruma göre farklılık gösterebilmektedir.
Merak edilen bir diğer konu ise PDR maaşlarına yöneliktir. Bu konuda net bir rakam vermek sağlıklı değildir. Kamu veya özel sektörde çalışmaya bağlı olarak maaşlar değişkenlik göstermektedir.