Sağlıklı bir yaşam için yalnızca sınav döneminde değil her zaman bir uyku düzenine ihtiyaç vardır. Uyku düzenine sahip olmayan kişiler bu durumdan negatif olarak etkilenmektedirler. Uyku düzeni oluşturmak bazı zamanlarda kişiyi zorlayabilmektedir. Sınava hazırlık süreci uyku düzenin oluşmasında zorlayıcı bir etkiye sahip olabilir. Öğrenci yoğun stres altındaysa bu durum uykusuzluğa sebep olabilir. Bunun yanı sıra gece ders çalışmayı tercih eden öğrencilerin de uyku problemleri yaşaması olasıdır. Uykuyla ilgili problemler sınav yaklaştıkça artma eğilimi gösterir. Uykusuzluk ve stres birbirini tetikleyen faktörlerdir. Başarılı olmak için çalışmak kaçınılmazdır. Her çalışma verimli olmayabilir. Çalışmanın verimli olabilmesi için öğrencinin hem fizyolojik hem de psikolojik olarak çalışmaya hazır olması gerekir. Verimli bir uyku düzeni olmayan öğrenci fiziksel ve zihinsel olarak kendini toparlayamaz. Dikkat ve konsantrasyon sorunları yaşaması kaçınılmaz hale gelir. Öğrenci ne kadar uykusuz ise dersten alınan verim o kadar azdır. Düzenli ve kaliteli uyku bedeni ve zihni daha dinç tutar ve çalışmadan alınan verimi arttırır. Uykusuzluk sonucu meydana gelen tepkilerdeki dikkatsizlik yalnızca sınav sürecini değil yaşam kalitesini de aşağı çeker.
Sınava hazırlık sürecinde her öğrencinin uyku ihtiyacı farklılık göstermektedir. Kimi öğrenciler az uyku uyuyarak daha dinç olurken kimi öğrencilerin uyku ihtiyaçları daha fazla olabilir. Öğrenci kendine uygun bir uyku saati aralığı belirlemeli ve bu aralığın dışına çıkmamak için gayret göstermelidir. Çok az veya çok fazla uyumak sağlıklı değildir. Sınava hazırlanan bir öğrenci günde ortalama 7-8 saat uyumalıdır. 6 saatin altında ve 8 saatin üstünde uyumamak için özen göstermelidir. Günde 6 saatten az uyumak vücutta kortizol isimli stres hormonunun fazla miktarda salgılanmasına sebep olur. Bu hormon negatif düşünceleri arttıran bir hormondur.
Her öğrencinin verimli ders çalışması saati farklıdır. Kimi öğrenciler gece ders çalışmaktan daha fazla verim alırken kimi öğrenciler gece ders çalışmakta zorlanabilir. Bu yüzden her öğrenci kendini tanıyarak kendi planını yapmalıdır. Öğrencinin uyku saati ve ders çalışma saati çakışmamalıdır. Öğrenciler tatil günlerinde daha fazla uyuma eğilimi gösterirler. Normal gün ve tatil günü arasında ufak tefek farklılıklar meydana gelebilir ancak tatil gününün tamamını veya büyük bölümünü uyuyarak geçirmek zararlıdır.
Öğrenci her ne kadar gece ders çalışırken verim alıyor olsa da gündüz uyuyup gece uyanık kalmaktan kaçınmak gerekir. Biyolojik saat kavramına uygun olarak hareket etmek gerekir. Gece saatlerinde teknolojik cihazların kullanımını azaltmak gerekir. Özellikle uyku için yattıktan sonra teknolojik cihazları tamamen uzaklaştırmak gerekir. Unutulmamalıdır ki doğru bir uyku planı öğrencinin güne dinç başlamasını sağlar ve çalışma verimini artırır.