“Yabancı Dil ile alan bölümler hangileridir? DİL puan türüyle hangi meslekler seçilebilir?” tarzında sorularınıza yanıt olmak ve aklınıza takılan noktaları açıklamak amacıyla bu yazıyı hazırladık.
Öncelikle yabancı dil puan türünde diğer 3 puan türünden farklı olarak AYT sınavına girmeniz zorunlu değildir. Ancak isteyen öğrenciler TYT’ den sonra, 2. oturum olan AYT’ ye de katılabilirler. Bu DİL puanlarını etkilemeyecektir. Puan türlerine göre öğrencilerin hangi oturumlara katılması gerektiği ve bu oturumlarda çözdükleri testlerin, puanlarını hangi yüzdeyle etkilediği ile ilgili bir yazımız bulunmaktadır. Aşağıdaki linkten o yazıya gidip daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Önerilen içerik: YKS Puan Türleri / Puan Türüne Göre Çözülmesi Gereken Testler ve Ağırlıkları
Burada da en kısa haliyle bahsetmek gerekirse; yabancı dil puanı ile bölüm seçme kararını almış öğrenciler için, TYT’ den 2021 için belirlenen baraj olan 140 puanı alarak Yabancı Dil Testi olarak da bilinen YDT’ ye girmeleri yeterlidir. YDT’ den istediğiniz bölümü kazanacak puanları alamadığınız takdirde, sadece TYT puanınız ile tercih yapmanız da mümkün. TYT ile 4 yıllık yani lisans bölümleri seçilemediğini de hatırlatalım. Tercih edebileceğiniz 2 yıllık, farklı bir deyişle ön lisans olarak geçen bölümlerle ilgili daha fazla bilgi almak için bu konudaki blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz. TYT ile nasıl tercih yapacağınızı, hangi 2 yıllık bölümleri seçebileceğinizi merak ediyorsanız bu linke tıklamanız yeterli!
YKS ile ilgili akıllarda soru işareti bırakan ve değinmeden geçmek istemediğimiz konulardan biri de 0.5 net kuralıdır. ÖSYM’ ‘nin belirlediği 0.5 net kuralına uyulmadığı takdirde, puan türü fark etmeksizin sınavınızın değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu kural “Ne gibi durumlarda puanım hesaplanmaz? Hangi derslerden en az 0.5 netim olmazsa sınavım değerlendirmeye alınmaz?” gibi soruları beraberinde getirmektedir. Tüm bu soruların cevabını her puan türüne göre 0.5 net kuralını açıkladığımız yazımızda bulabilirsiniz.
Önerilen içerik: 0.5 Net Kuralı Nedir? YKS’ de 0.5 Ham Puan Kuralı
Yabancı dil bölümleri bünyesinde 2 yıllık yani ön lisans bölümü bulunmamaktadır. YDT sonrasında seçilebilecek tüm bölümler 4 yıllık olup ÖSYM’ nin belirlediği tam liste şu şekildedir:
- Alman Dili ve Edebiyatı
- Almanca Öğretmenliği
- Amerikan Kültürü ve Edebiyatı
- Arap Dili ve Edebiyatı
- Arapça Öğretmenliği
- Arnavut Dili ve Edebiyatı
- Boşnak Dili ve Edebiyatı
- Bulgar Dili ve Edebiyatı
- Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı
- Çeviribilim
- Çin Dili ve Edebiyatı
- Dilbilim
- Dilbilimi
- Ermeni Dili ve Edebiyatı
- Eski Yunan Dili ve Edebiyatı
- Fars Dili ve Edebiyatı
- Fransız Dili ve Edebiyatı
- Fransızca Öğretmenliği
- Gürcü Dili ve Edebiyatı
- Hindoloji
- Hungaroloji
- İbrani Dili ve Edebiyatı
- İngiliz Dil Bilimi
- İngiliz Dili ve Edebiyatı
- İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat
- İngilizce Öğretmenliği
- İspanyol Dili ve Edebiyatı
- İtalyan Dili ve Edebiyatı
- Japon Dili ve Edebiyatı
- Japonca Öğretmenliği
- Karşılaştırmalı Edebiyat
- Kore Dili ve Edebiyatı
- Latin Dili ve Edebiyatı
- Leh Dili ve Edebiyatı
- Mütercim Tercümanlık
- Polonya Dili ve Kültürü
- Rus Dili ve Edebiyatı
- Sinoloji
- Turizm Rehberliği (Fakülte)
- Turizm Rehberliği (Yüksekokul)
- Ukrayna Dili ve Edebiyatı
- Urdu Dili ve Edebiyatı
- Yunan Dili ve Edebiyatı
“Yabancı Dil (DİL) Bölümleri Nelerdir? Yabancı Dil Meslekleri” için 5 yorum