YDT Nedir? Merak Edilenler

Lise son sınıf öğrencileri veya üniversiteye giriş yapmak isteyen lise mezunlarının girebildiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 3 oturumdan oluşmaktadır. TYT, AYT ve YDT oturumları ile ilgili birçok soru akla gelmektedir. Üniversite kazanmak için hangi sınavlara girmeniz gerektiğini, hangi sınavlarda hangi testleri çözerseniz istediğiniz bölümü tercih edebileceğiniz hakkındaki sorularınızın yanıtını, aşağıdaki linkten ilgili blog yazımıza giderek edinebilirsiniz:

YKS Nedir? (YKS Rehberi & Merak Ettikleriniz)

Biz bu yazımızda YDT oturumu ile ilgili bilgiler verip detaylar hakkında sizleri bilgilendirmeyi hedefledik. Hazırsanız başlayalım!

YDT Nedir?

YDT’ nin açılımı Yabancı Dil Testi’ dir. YKS’ nin 3. oturum sınavı olan YDT, yabancı dil (DİL) puan türünden bölüm tercih etmek isteyen öğrencilerin girmesi gereken bir oturumdur.

Sadece YDT’ ye Girmem Yeterli Mi?

Yabancı dil ile ilgili bölüm seçmek isteyenlerin sadece YDT oturumuna katılması yeterli değildir. İlk oturum olan YDT’ ye giren kişiler 2021 yılı için belirlenmiş baraj olan 140 puan ve üzerini alarak YDT’ ye girmeye hak kazanırlar.

YDT’ ye Ek Olarak AYT Sınavına da Girmem Gerekir Mi?

Hayır, gerekmez. Ancak farklı bölümlere girmek için şansınızı denemek istiyorsanız AYT’ ye de girebilirsiniz. Bu sizin YDT yani yabancı dil puanınızı etkilemeyecektir.

YDT Sınavı Ne Kadar Sürüyor? Hangi Diller Var?

YDT 120 dakika süren bir oturumdur.

Şu dillerden sınava girebilirsiniz:

  • Almanca
  • Arapça
  • Fransızca
  • İngilizce
  • Rusça

Yukardaki dillerin hepsi farklı kitapçıkta olup her bir kitapçık 80 soru içermektedir. Başvuru yaparken belirttiğiniz dil hangisiyse sınav başlangıcında o kitapçık size verilecek ve içinde bulunan 80 soru için 120 dakikanız olacaktır.

YDT Puanım Hesaplanması için Ne Kadar Soru Çözmeliyim?

ÖSYM tarafından belirlenen bazı kurallara uyduğunuz takdirde puanınız hesaplanır. TYT ve YDT sınavlarından barajı (sırasıyla 150 ve 180 puan) geçmeni gerekmekte ve 0.5 net kuralını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

0.5 net kuralı, tüm oturumlarda farklı kurallara sahiptir. TYT için; Temel Matematik veya Türkçe testlerinin birinden en az 0.5 net yaparak minimum 150 puan aldığınız takdirde YDT’ ye girebilirsiniz.

YDT’ de ise seçtiğiniz dil testinden en az 0.5 net yaparak minimum 180 puan aldığınızda tercih yapma hakkı elde edersiniz.

ÖNEMLİ!!: 2021 yılı için TYT ve AYT baraj puanları sırasıyla 140 ve 170 olarak belirlenmiştir.

0.5 net kuralı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız, bu linke tıklayarak ilgili blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

2 Yıllık Yabancı Dil Bölümü Tercih Edebilir Miyim?

Yabancı dil puan türü ile 2 yıllık yani ön lisans bölümleri tercih edilemez. Seçilebilecek tüm meslekler, 4 yıllık üniversite bölümlerinde bulunmaktadır.

Yabancı Dil Bölümleri Nelerdir? YDT ile Hangi Meslekleri Seçebilirim?

DİL yani bilinen adıyla yabancı dil puan türü ile seçilebilecek birçok meslek vardır. İngiliz Dili ve Edebiyatı, Mütercim Tercümanlık, Fransızca Öğretmenliği gibi çeşitli bölümler seçebilir ve kariyerinizi bu yönde şekillendirebilirsiniz. ÖSYM’ nin yayımladığı DİL mesleklerinin tam listesini görmek ve seçebileceğiniz 4 yıllık yabancı dil bölümlerini incelemek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:

Yabancı Dil (DİL) Bölümleri Nelerdir?

YKS ile ilgili diğer blog yazılarımızı okuyarak bilgi edinebilir, aklınıza takılan sorular varsa yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

YDT Nedir? Merak Edilenler” için 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir