YKS’ ye Çalışma Taktikleri

Sevgili öğrenciler,

Daha önce “YKS’ ye Nasıl Çalışmalıyım? Üniversite Sınavı Nasıl Kazanılır?” başlıklı bir rehberlik yazısı paylaşmıştık. O yazıya gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. Bu yazımızda hem orada olan bilgileri hem de bazı farklı çalışma taktiklerini maddeler halinde sizinle paylaşmak istedik.

İsterseniz hemen başlayalım:

  • Kendinize hedefler koyun. Bu hedefin illaki bir üniversite veya bir meslek olmasına gerek yok. Kısa süreli; ders çalıştıktan sonra izlenecek video, yenilecek yiyecek gibi hedefler, çalışma rutininize sadık kalmanıza yardımcı olacaktır.
  • Yapacaklarınızı yazmayı deneyin. Günlük işleriniz de dahil olmak üzere aklınızdaki şeyleri yazdığınızda, bir şeyleri unutmamak için zihninizi meşgul etmezsiniz. Böylelikle derse daha rahat bir şekilde odaklanabilirsiniz.
  • Ara vermeyi unutmayın. Sürekli kitap ve defterlerle vakit geçirmek, verimli çalışıldığı anlamına gelmez. Aksine; zamanında verilen kısa veya uzun aralar iyi düzenlendiğinde, maksimum verimle ders çalışabilirsiniz. Tam olarak bunu uygulamanızı sağlayacak Pomodoro Tekniği hakkında bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
  • Net çalışma sürenizi artırmak için kronometre kullanın. Eğer ders çalışma konusunda kendinizi geliştirmek istiyorsanız kronometreden yardım alabilirsiniz. Böylelikle gün gün net olarak ne kadar çalıştığınızı görebilirsiniz. Ara verdiğinizde kronometreyi mutlaka durdurun.
  • Masada oturduğunuz zamanı, çalışmadan ayırın. Masada oturmak çalışmak anlamına gelmez. Önceki iki maddeyle bağlantılı olarak, çalışmakla masada vakit geçirmeyi ayırt etmeye çalışın. Verimli çalışmadığınız halde masada uzun uzun oturmak, sizi boş yere yoracaktır. Belirttiğimiz gibi, bunu çalışma teknikleri veya kronometre yardımıyla denetlemeniz mümkün.
  • Sizi engelleyen faktörlerden uzak durun. Buna örnek olarak bilgisayar veya telefon verilebilir. Ancak herkesin uğraşmaktan zevk aldığı ve ders çalışmasını engelleyen şeyler farklılık gösterebilir. Bunları belirleyin ve uzak durmaya çalışın. Örneğin kronometreyi telefondan tutmak, sürekli telefona bakmanıza ve dikkatinizin dağılmasına sebep olacaksa ayrıca bir kronometre edinebilirsiniz.
  • Kendinizi motive edin. Herkese iyi gelen şeyler başkadır ve bunu en iyi siz bilebilirsiniz. O yüzden çalışma isteğiniz azaldığında veya kendinizi mutsuz hissettiğinizde, modunuzu yükseltecek şeyleri yapmaya özen gösterin. Bu, bir motivasyon videosu izlemek veya hedeflerinizi hatırlamak olabilir.
  • Uzun molalarınızda kendinize vakit ayırın. Her zaman 5-10 dakikalık aralarla saatlerce çalışırsanız, bu bir yerden sonra hiç çalışmak istememenize sebep olur. O yüzden o günlük ders çalışmayı bıraktığınızda veya uzun bir ara verdiğinizde; film izlemek, spor yapmak gibi hobilerinize vakit ayırın. Böylelikle kendinizi stresten ve çalışma temposundan bir süreliğine uzak tutarak rahatlamış hissedersiniz.
  • Öğrendiklerinizi uygulayın. Saatlerce uzanarak konu anlatımı okumak, büyük çoğunlukla vakit kaybıdır. Bildiğiniz konularda, çözebildiğiniz seviyedeki sorulardan yüzlerce çözmek de aynı şekilde… Çözülen soru sayısının veya okunan / dinlenen konu anlatımı süresinin fazlalığı, çok çalışıldığı anlamına gelmez. Bunun yerine, konuyu anladığınızı düşündüğünüzde soru çözmeyi deneyebilirsiniz. Bu daha kalıcı öğrenme sağlayarak zamandan tasarruf etmenize yardımcı olur.
  • Zaman hızlı geçecek, doğru kullanın. Sınava kadar çok zaman olduğunu düşünsen bile, eksiklerini tamamlamayı erteleme. “Bu konuyu şimdi çalışsam da sonra unutacağım, sınava yakın bir zamanda çalışırım.” düşüncesi, uygularken sıkıntılar çıkaracaktır. Sınava girmiş birçok kişi size bunu söyleyebilir, zaman düşünülenden hızlı geçecektir. Bu yüzden, bir eksiğinizi o an tamamlayacak vaktiniz varsa ertelemeyin. Öğrendiklerinizi kısa sürede unutmazsınız, unuttuğunuz noktaları da hiç çalışmadığınız konulara göre çok daha kısa sürede hatırlarsınız.

Yazımızda yer verdiğimiz taktikler bu şekildeydi. Bu tarz yazılarımızın devamı gelecek. Aklınıza takılan veya eklemek istediğiniz noktalar olursa yorum bırakabilirsiniz. Herkese başarılar dileriz 😇

Birisi “YKS’ ye Çalışma Taktikleri” üzerinde düşündü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir