CV Nasıl Oluşturulur?

CV (Curriculum Vitae), iş başvurusu yapmak isteyen kişilerin potansiyelleri ve başvuru yapmak istediği pozisyona ilişkin deneyimleri hakkında işverene kısa ve öz bilgi vermesi amacıyla oluşturulan yazılı bir belge olup ilk izlenim için önem arz etmektedir. Bu nedenle kişilerin CV hazırlarken dikkat etmesi gereken bazı huşular bulunmaktadır:

CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • CV formatının başvuru yapılacak pozisyona uygun olması gerekmektedir. Örneğin finans veya pazarlama gibi alanlarda iş başvurunda bulunmak isteyen kişilerin “office” programı kullanma becerilerini gösterebildiği ve pozisyon için optimum özelliklere sahip olduğunu anlattığı bir format seçmesi uygundur.
  • Deneyimler kısmında kişinin kazandığı beceriler, uygulamaya koymuş olduğu karar verme yetileri ile elde ettiği başarılar ve kaydettiği gelişmeleri kısa, açık ve anlaşılır bir şekilde gereksiz bilgi vermekten kaçınarak aktarması önemlidir.
  • CV oluşturma sürecinde kişilerin; özellikle son 4 yılda almış olduğu eğitimler, hem sosyal hem de gönüllü deneyimler ile bunların sonucunda elde ettikleri beceri işe alım sürecinde son derece önemlidir ve bu nedenle kişilerin CV’de sadece iş tanımı yapmak yerine kendilerine özgü özellikleri ve işe alınmaları durumunda sağlayacakları katkıdan da bahsetmeleri gerekmektedir.
  • Eğitim ve iş deneyimi bilgilerinin ters kronolojik sıra ile yazılması önemlidir.
  • CV’nin A4 formatında, Times New Roman, Arial veya Helvetica yazı tipi ile okunabilir boyutta, 1-2 sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlanması gerekmektedir. Ayrıca özel isimlerde tercüme yapılmaması (Le  Lycée de Tevfik Fikret, Robert Collegiate, TED  vb..), şirket isimlerinin kayıtlı oldukları şekilde aktarılması, Kategoriler, başlıklar ile tarihlerin aynı yazı türü ve büyüklüğüne sahip olması, yazım ve dilbilgisi yanlışı yapılmaması, virgül, satır başı, periyot ve büyük harf kullanımında tutarlı olunması, özellikle telefon numarası ve mail adresi gibi kişisel bilgilerin doğruluğundan emin olunması önerilmektedir.
  • Fotoğrafsız CV’lerin işverenler tarafından değerlendirilme ihtimali fotoğraflı CV’lere göre daha azdır. Bu nedenle CV’de mutlaka güncel bir vesikalık fotoğrafa yer verilmesi gerekmektedir.
  • İş arayışında olan kişilerin yanı sıra iş arayışı olmayan kişilerin de CV’sini güncel tutması kariyerlerindeki önemli gelişmeleri hemen kaydetmeleri ve bu şekilde önemli noktaları unutmamaları açısından önem arz etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir