KPSS Hakkında Merak Edilenler

KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı), ÖSYM’nin (Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi) kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilecek personeli belirlemek amacıyla yapmış olduğu sınavdır.

KPSS kaç yılda bir yapılıyor?

Lisans düzeyinde KPSS her yıl, önlisans ile ortaöğretim düzeyinde KPSS çift yıllarda olmak üzere (2018, 2020, 2022, 2024, 2026, …) 2 yılda bir yapılmaktadır.

KPSS başvuru tarihleri ne zaman?

2022 yılı KPSS Lisans sınavı 31 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek olup başvuruları 24 Mayıs-6 Haziran; KPSS Önlisans sınavı 2 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek olup başvuruları 3 Ağustos-15 Ağustos ve KPSS Ortaöğretim sınavı 6 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek olup başvuruları 1 Eylül-13 Eylül tarihleri arasında yapılacaktır.

KPSS’ye nasıl başvurabilirim?

KPSS başvuruları elektronik ortamda ÖSYM’nin “Aday İşlemleri Sistemi” üzerinden gerçekleştirilmektedir. KPSS’ye başvuru yapmak isteyen adaylar sisteme https://ais.osym.gov.tr/ adresi veya e-Devlet sistemi üzerinden erişim sağlayabilmketedir.

KPSS başvuru ücreti ne kadar?

KPSS başvuru ücretleri ÖSYM tarafından yayınlanan başvuru kılavuzunda açıklanmakta ve söz konusu başvuru kılavuzu başvuru tarihlerinden önce adayların erişimine açıklamaktadır. Bu nedenle 2022 yılında gerçekleştirilecek olan KPSS sınav ücretleri henüz belli değildir.

2021 yılında gerçekleştirilen KPSS sınav başvuru ücreti 90 TL, Alan Bilgisi sınav başvuru ücreti 65 TL ve ÖABT ile DHBT sınav başvuru ücreti 90 TL olarak açıklanmıştı.

KPSS sınav başvuru ücretini nereden yatırabilirim?

KPSS sınav başvuru ücreti KPSS Başvuru Kılavuzu’nda belirltilen banka ATM’leri veya ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr/ adresi üzerinden erişilen “Ödeme İşlemleri Sistemi” üzerinden yatırılmaktadır.

KPSS hangi sınav merkezlerinde yapılıyor?

KPSS Lisans, KPSS Önlisans ve KPSS Ortaöğretim sınavları ile KPSS Eğitim Bilimleri ve KPSS ÖABT sınavları Türkiye’deki bütün şehirlerde; KPSS Alan Bilgisi sınavı 30 şehirde gerçekleştirilmektedir. Fakat 2022 yılında KPSS’nin hangi sınav merkezlerinde gerçekleştirileceği 2022 KPSS Başvuru Kılavuzu’nun yayınlanması ile kesinleşecektir.

KPSS saat kaçta yapılıyor ve ne kadar sürüyor?

KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür sınavı 10.15’te başlamaktadır. Bu sınavda adaylara soruları yanıtlamak için 130 dakika süre verilmekte olup adayların sınavın ilk 110 dakikası ve son 15 dakikası sınav salonundan ayrılmalarına izin verilmemektedir.

KPSS Eğitim Bilimleri sınavı saat 14.45’te başlamakta ve adaylar 14.30’dan sonra sınav binasına kabul edilmemektedir. KPSS Eğitim Bilimleri sınavında soruları yanıtlamak için adaylara 100 dakika süre verilmektedir.

KPSS Alan Bilgisi sınavı; ilk oturum saat 10.15’te, ikinci oturum saat 14.45’te ve üçüncü oturum ertesi gün saat 10.15’te olmak üzere 3 oturumda gerçekleştirilmektedir.

KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sınavı ilk oturum saat 10.15’te, ikinci oturum saat 14.45’te olmak üzere 2 oturumda gerçekleştirilmektedir.

KPSS’de saat 10.15’te başlayan sabah oturumları için saat 10.00’dan sonra, saat 14.45’te başlayan öğleden sonra oturumları için de saat 14.30’dan sonra adaylar sınav binasına kabul edilmemektedir. Bu nedenle adayların sınav öncesi gerekli kontrol ve sınav salonuna giriş işlemleri için sınav saatinden yaklaşık 1 saat kadar önce sınav merkezinde hazır bulunmaları önerilmektedir.

KPSS’de kaç bölüm ve kaç soru bulunuyor?

KPSS Lisans; adayların tamamının girmek zorunda olduğu Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri, Alan Bilgisi, ÖABT ve DHBT olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.

Adayların tamamının girmek zorunda olduğu Genel Yetenek-Genel Kültür sınavında 120 soru, Eğitim Bilimleri sınavında 80 Soru; Alan Bilgisi sınavında 40 soru; ÖABT sınavlarında 75 soru ve DHBT sınavlarında 40 soru sorulmaktadır.

KPSS Önlisans ve KPSS Ortaöğretim sınavlarında yalnızca Genel Yetenek-Genel Kültür bölümü bulunmakta ve bu bölümde adaylara 60 soru Genel Yetenek, 60 soru da Genel Kültür olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır.

 KPSS’de yanlış doğruyu götürüyor mu?

Verilen her dört yanlış yanıt bir doğru yanıtı götürmektedir.

KPSS sonuçları ne zaman açıklanıyor?

KPSS Lisans: sınav sonuçları 2 Eylül; KPSS Önlisans sınav sonuçları 27 Ekim ve KPSS Ortaöğretim sınav sonuçları 1 Aralık tarihinde açıklanacaktır.

KPSS sonucumu nasıl öğrenebilirim?

Adaylar sınav sonuçlarını https://ais.osym.gov.tr/yetki/giris adresi,  e-Devlet sistemi veya https://sonuc.osym.gov.tr/ adresi üzerinden öğrenebilmektedir.

Adayların ikamet adresine sınav sonuçlarına ilişkin herhangi bir belge gönderilmemektedir.

KPSS sonuçları ne kadar süre geçerli olmaktadır?

KPSS sonuçları; lisans, önlisans ve ortaöğretim için sonuçların açıklandığı tarihten itibaren iki yıl süre ile geçerlidir. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılacak olan öğretmenlik kadrolarına atamak isteyen adayların KPSS sonucu normal şartlarda bir yıl geçerli olup yeni sınav yapılmaması durumunda bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerliliğini korumaktadır.

KPSS’ye kimler başvurabilir?

Son mezun olunan eğitim seviyesi doğrultusunda; ortaöğretim, önlisans veya lisans mezunları ile sınavın geçerlilik süre (iki yıl) içerisinde mezun olabilecek durumda olanlar KPSS’ye girebilmektedir.

KPSS’ye en fazla kaç defa girebilirim?

Sınava giriş konusunda herhangi bir sayı sınırlaması bulunmamaktadır. Fakat kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan atamalarda 35 yaş sınırı bulunmaktadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarına atanmak için KPSS’den en az kaç puan almak gerekiyor?

Kamu kurum ve kuruluşuna atanmak isteyen adayların ilgili ilanda bulunan şartları incelemeleri önerilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir