CV’ de Neler Yazılır?

İş başvurusu yapmak isteyen kişilerin, başvuru yapmak istedikleri pozisyona uygun özellik ve deneyimlerini işveren ile paylaşmak amacıyla oluşturulan CV’de (Curriculum Vitae); kişisel bilgiler, kariyer hedefi, eğitim bilgileri, iş veya staj deneyimi, beceri, üyelik ile ilgi alanı, eğitim ile sertifika ve referans bilgilerinin bulunması gerekmektedir.

Kişisel Bilgiler

İsim ve soyisim, açık adres, telefon numaraları ve e-mail adresi gibi iletişim bilgilerinin yazıldığı kişisel bilgiler bölümünün CV’nin başına mutlaka yazılması gerekmektedir.

Sayfanın orta kısmına veya sol üst köşeye yazılması önerilen kişisel bilgiler bölümünde doğum tarihi, doğum yeri veya medeni durum gibi bilgilerin yazılmaması; yurtdışındaki işlere başvuru yapılırken de uyruğun yazılması önerilmektedir.

Kariyer Hedefi

Kariyer hedefi bölümünde, iş başvurusunda bulunulan pozisyona uygun özellikler ve başvuru amacının belirtildiği kısa bir paragraf yazılması gerekmektedir.

Eğitim Bilgileri

Mezun olunan okulların ters kronolojik sıra ile yazılması gereken eğitim bilgileri bölümünde, kişilerin okurken aldıkları dereceler, önemli başarılar ve not ortalamalarını da belirtmeleri önerilmektedir.

İş/Staj Deneyimi

Kişilerin hem iş hem de staj deneyimlerini ters kronolojik sıra ile yazılması gerekmektedir. İş/Staj deneyimi bölümü yazılırken, çalışılan yerdeki pozisyonun belirtilmesi, sorunluluk ve genel olarak yapılan işlerin tarif edilmesi ve başarıların vurgulanması önem arz etmektedir.

Beceriler

Başvurulan pozisyona uygun beceriler ile yabancı dil ve bilgisayar bilgisi gibi becerilerin yazdığı bölümdür. Bu bölümde birden fazla yabancı dil veya bilgisayar programı bilen kişilerin neyi hangi seviyede bildiğini yazması önerilmektedir.

Üyelikler/İlgi Alanları

Kişilerin mesleğine ve başvuru yapmak istedikleri pozisyona uygun profesyonel kuruluş üyelikleri ile ilgi alanlarının özet olarak üyelikler/ilgi alanları bölümünde belirtmeleri önemlidir. Bu bölümde söz konusu bilgileri verirken bütün üyelik ve ilgi alanlarının yazılması yerine yalnızca önemli veya başvuru yapılmak istenen pozisyona uygun olanların eklenmesi önerilmektedir. Ayrıca pozisyon için gerekli olması durumunda sürücü belgesine ilişkin bilgi de eklenebilir.

Eğitimler/Sertifilar

Kişilerin mesleğine ve başvuru yapmak istedikleri pozisyona uygun katılmış olduğu kurs ve eğitimler ile sertifikalarının eğitimler/sertifikalar bölümünde yazılması gerekmektedir.

Referanslar

Referanslar bölümünde, kişilerin kendilerini yakından tanıyan ve hem doğru bilgi verebilecek hem de uzmanlar ile görüşebilecek iki kişiyi yazması ve bu kişilere de önceden haber vermesi önerilmektedir. Yeni mezun olan kişiler bu bölümde okulda eğitim aldıkları hoca veya stajyer olarak çalıştıkları kurum yöneticisini önceden izin alarak yazabilmektedir. Bu bölümde akraba ve yakın arkadaşların referans olarak yazılmaması önem arz etmektedir. Referanslar bölümü yazılırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de referans olarak yazılan kişilerin iş adresleri ve telefon numaralarının belirtilmesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir