Dicle Üniversitesi

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır ilinde, Sur ilçesinde yer almaktadır. Üniversitenin çevresi, tarihi Sur ilçesi ile Diyarbakır’ın merkezi bölgelerinden bir tanesi olan Bağlar ilçesi ile çevrilidir.

Türkiye’nin güneydoğu bölgesinde bulunan bir devlet üniversitesi olan Dicle Üniversitesi 1974 senesinde açılmış olan üniversite, bugün 12 tane fakülte, 3 tane yüksekokul, 8 tane meslek yüksekokulu, 6 tane enstitü ve 1 tane konservatuvar ile eğitim vermeye devam etmektedir.

Dicle Üniversitesi, Türkiye’deki pek çok devlet üniversitesi gibi, öğrencilere kaliteli eğitimler sunmak adına üstün çaba sarf etmektedir. Üniversite çatısı altında pek çok yüksekokul, fakülte ve enstitü bulunmakta ve farklı disiplinlerde eğitim verilmektedir. Bunun dışında, üniversitenin eğitimci kadrosu, disiplinlerinde uzman ve alanında tecrübeli öğretim üyelerinden meydana gelmektedir.

Dicle Üniversitesi’nin eğitim dili Türkçe’dir. Fakat fakülteler ve yüksekokulların bazırlarının bazı bölümlerinde Arapça ve Kürtçe dillerinde de eğitim mevcuttur. Üniversitenin öğrenci sayısı aşağı yukarı 50.000’dir ve bu öğrencilerin aşağı yukarı %10’u uluslararası öğrencilerdir.

Üniversitenin fakülteleri arasında Tıp, Mühendislik, İktisat, İlahiyat, Hukuk, Fen-Edebiyat, Ziraat, Veterinerlik vb. gibi alanlar da mevcuttur. Bunun dışında yüksekokullarında sağlık hizmetleri, işletme, turizm, spor ve teknoloji gibi pek çok farklı alanda eğitimler verilmektedir.

Dicle Üniversitesi, araştırma çalışmaları ve yayınları ile de fazlaca tanınmaktadır. Üniversitenin 6 tane enstitüsü, 2 tane araştırma merkezi ve 1 tane konservatuvarı mevcuttur. Bunun dışında üniversitenin kanser, romatoloji, tıp fakültesi, nöroloji, pediatri ile kadın hastalıkları vb. gibi pek çok farklı alanda araştırma yapmaktadır.

Dicle Üniversitesi, geniş kampüsü, modern eğitim imkanları, uluslararası işbirlikleri ve saygın akademik kadrosu ile ülkemizin önde gelen üniversiteleri arasında yer almaktadır.

Dicle Üniversitesi, ülkemizin üniversite sıralama kuruluşları tarafından yapılmış olan sıralamalarda genellikle 30-40 arasında bir sırada yer almaktadır. Bahsedilen sıralamalar, üniversitenin akademik başarıları, araştırma çalışmaları, uluslararası işbirlikleri, öğrenci sayısı ve niteliği vb. gibi pek çok farklı faktöre göre saptanmaktadır.

QS World University Rankings ve Times Higher Education (THE) World University Rankings vb. gibi uluslararası üniversite sıralamalarında ise Dicle Üniversitesi henüz kendine yer bulamamıştır. Fakat üniversitenin devamlı olarak gelişen ve ilerleyen yapısı, ileriki dönemlerde çok daha iyi sıralamalarda yer alması adına umut vaad etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir