En İyi Mimarlık Bölümleri

Türkiye’de Mimarlık lisans eğitimi üniversitelerin mimarlık fakültelerinde verilmektedir. Lisans eğitimi 4 yıldır. Mimarlık bölümü ÖSYM tarafından yapılan AYT-TYT sınavlarının sayısal puanları ile öğrenci almaktadır. Türkiye’de birçok özel ve devlet üniversitesinde mimarlık  eğitimi verilmektedir. 2021 mimarlık bölümünün toplam kontenjanı 7434’tür. SAY puanı ile tercih edilebilen bölüm 59 devlet üniversitesi 45 vakıf üniversitesi 13 yurt dışı üniversitesi olmak üzere toplam 117 üniversitede var. Mimarlık bölümünün en yüksek tavan puanı 440 (Bilkent Üniversitesi) taban puanı ise 262’dir. (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi)

Tarihi, akademik kadrosu, sahip olduğu araştırma-geliştirme imkânları, ERASMUS imkanları ve uluslar arası tanınırlık açısından değerlendirildiğinde Türkiye’de mimarlık eğitimi için en iyi 5 üniversite şöyledir;

1)İstanbul Teknik Üniversitesi

Kökleri 1773 tarihine kadar uzanan İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimarlık bölümü 1944 yılında açılmış olup uluslararası öğrenim standartlarını ulaşmayı başarmıştır.

Bölüm Taşkışla Kampüsünde yer almaktadır. Kampüs ve teknik donanım olarak gelişmiş üniversitenin birçok ulusal ve uluslararası iş birlikleri bulunuyor. Mimarlık bölümüne Ulusal Mimarlık Akreditasyon Kurulu (NAAB) tarafından Uluslararası Sertifika (International Certification) verilmiştir. Bölüm 130 akademisyen ile güçlü bir kadroya sahip.

2)Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Başkent Ankara’da büyük ve yeşil bir kampüse sahip olan ODTÜ 1956’da kurulmuştur. Mimarlık fakülteleri içerisinde en seçkin fakültelerden biridir. Bünyesinde bulundurduğu yapı simülasyon laboratuvarı, yapı malzemeleri kütüphanesi, bilgisayar laboratuvarı, sayısal tasarım laboratuvarı, model yapımı atölyeleri, malzeme koruma laboratuvarı, fotogrametri laboratuvarı, fotoğraf laboratuvarı ve fakülte arşivi ile öğrencilere araştırma-geliştirme imkanı sunmaktadır.

3)Yıldız Teknik Üniversitesi

İstanbul’da bulunan ve köklü bir tarihe sahip olan Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde 1942’de kurulan mimarlık bölümünün Şehzade Saraylarının birleştirilmesiyle elde edilmiş tarihi bir binası var. Türkiye’de popüler mimarlık fakültelerinin başında geliyor. Kampüs ve teknik donanım olarak gelişmiş üniversitenin birçok ulusal ve uluslararası iş birlikleri bulunuyor. Bölüm Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir mimarlık programının eğitim çıktılarını önemli ölçüde karşıladığını gösteren NAAB Sertifikasına sahip.

4)Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

Kökleri 1882 (Sanayi Nefise Mektebi) tarihine kadar uzanan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi mimarlık eğitimde uluslararası standartları yakalayan çok tercih edilen seçkin üniversiteler arasındadır. Mimar Sinan Üniversitenin kökleri 1882 (Sanayi Nefise Mektebi) dayanmaktadır. Bölümün uluslar arası eşdeğerlilik ve bilinirliği vardır. RIBA (Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü) destekli UNESCO-UIA Geçerlilik Onaylama Sistemi’ne tam uygun görülmüştür.

5)İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

1967 ‘de Ankara’da kurulan Bilkent Üniversitesi Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olmakla beraber mimarlık fakülteleri arasında da en gözde üniversitelerden biridir.  Yurtdışındaki seçkin üniversitelerle Erasmus ve değişim ortaklıkları vardır. Gelişmiş araştırma-geliştirme ve sosyal imkanları nedeniyle de öğrencilerin en çok tercih ettiği mimarlık bölümlerinden ve en yüksek tavan puanına sahip bölümdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir