Kamu Personeli Seçme Sınavı veya KPSS, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından kamu kurum ve kuruluşlarında görev alacak kişilerin belirlenmesi amacıyla yapılmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşunda görev almak isteyen adaylar eğitim seviyesi ile mezun oldukları bölüm doğrultusunda farklı sınavlara girmektedir. KPSS Lisans Sınavı, lisans programlarından mezun olan veya lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adayların; KPSS Önlisans Sınavı, önlisans programlarından mezun olan veya önlisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adayların; KPSS Ortaöğretim Sınavı, ortaöğretim programlarından mezun olan veya ortaöğretim düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adayların başvurabildiği bir sınavdır.
Ortaöğretim, önlisans veya lisans düzeyinde almış olduğu eğitim doğrultusunda KPSS’ye giren adaylar atanmak istedikleri kadroya uygun puan türünde yeterli puanı aldıktan sonra A ve B grubu kadrolar ile öğretmenlik kadrolarına atanabilmektedir. KPSS A grubu sınavı her yıl, KPSS B gurubu sınavı ise 2 yılda bir yapılmaktadır.
A grubu kadrolar; kaymakamlık, uzman, müfettiş-denetmen ve kontrolör yardımcılığı kadrolarıdır ve bu kadrolar için personel seçimi yapılırken kurum tarafından belirlenen KPSS puanın üzerinde puan alan adaylar yazılı ve/veya sözlü sınava kabul edilir. Yalnızca lisans mezunlarının atanabildiği A grubu kadrolara atanmak isteyen adaylarda KPSS puanının yanı sıra İİBF, Siyasal Bilimler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi olma şartı aranmaktadır.
B gurubu kadrolar; A grubu kadrolar dışında kalan; mühendis, mimar, psikolog, veteriner, hemşire, tekniker, teknisyen gibi kadrolardır ve bu kadrolar için personel seçimi genelde merkezi yerleştirme ile ÖSYM tarafından yapılmaktadır.
Öğretmenlik kadrolarına atamalar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından merkezi yerleştirme ile yapılmaktadır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında görev almak isteyen kişilerin lise, önlisans veya lisans düzeyinde almış olduğu eğitime uygun KPSS testine katılması gerekmektedir. Bu kapsamda tüm adayların 60 sorudan oluşan genel yetenek ile yine 60 sorudan oluşan genel kültür testini çözmesi zorunludur. Bunun yanı sıra öğretmen adaylarının eğitim bilimleri ile öğretmenlik alan bilgisi, hukuk-işletme-iktisat-maliye-muhasebe mezunu adayların alan bilgisi (cs), uluslararası ilişikiler-kamu yönetimi-çeko-istatistik-ekonometri mezunu adayların alan bilgisi (pös) ve diyanet işleri başkanlığı kadrosuna atanmak isteyen adayların din hizmetleri alan bilgisi testini çözmeleri gerekmektedir.