YKS ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular / TYT-AYT Hakkındaki Ayrıntılar

YKS’ ye girecek öğrenciler tarafından merak edilen soruların cevaplarını bu yazımızda topladık. Sorulara kısa ve öz cevaplar vererek sizleri sıkmadan aklınızdaki soruları gidereceğiz.

İşte YKS ile ilgili en çok merak edilenler ve cevapları:

YKS’ ye Kimler Başvurabilir?

Bir ortaöğretim kurumundan (açık öğretim veya örgün öğretim liseler) mezun olmuş ya da son sınıfta okuyan kişiler başvuru yapabilir.

YKS Başvurumu nasıl yapabilirim?

İnternet üzerinden ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ ne girerek (https://ais.osym.gov.tr/) veya ÖSYM Başvuru Merkezlerinden birinde yapabilirsiniz.

ÖSYM Başvuru Merkezi’ ne Sınava Girecek Kişinin Bizzat Gitmesi Gerekir mi?

Adayın fotoğrafı çekileceği için bizzat gitmesi zorunludur.

Başvuru Merkezi’ ne Giderken Götürülmesi Gereken Belgeler Nelerdir?

  • YKS Aday Başvuru Formu (eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olmalı)
  • Nüfus Cüzdanı / TC Kimlik Kartı / Geçerlilik Süresi Dolmamış Pasaport (bunlardan en az biri)

Bu üçünden hiçbiri yoksa;

  • Türk vatandaşlığından izin ile ayrılmış kişiler ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar
  • Pasaportu olmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraf ve kimlik numarası bulunan KKTC Kimlik Kartı

Sınav Ücretini Nasıl Yatıracağım?

ÖSYM’ nin yayınladığı kılavuzdaki bankalardan birine veya internet üzerinden ÖSYM’ nin sitesinde bulunan ödeme kısmına girip kredi ya da banka kartı ile ödeme yapılabilir. Ödeme için belirtilen son tarihe dikkat etmelisiniz.

Sınava Giriş Belgemi Nereden Alacağım?

Başvuru yapmış ve sınav ücretini yatırmış kişiler, TC Kimlik Numarası ve şifreleri ile internetten ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ ne giriş yaparak belgelerinin çıktısını alabilirler.

YKS Kaç Oturumdan Oluşur? Hangi Oturumlara Katılmalıyım? Hangi Testleri Çözmeliyim?…

Bu gibi sorularınızın ayrıntılı cevaplarına aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu konuyla ilgili tüm detayları o yazıda her puan türü için tek tek açıkladık.

Önerilen içerik: YKS’ de Hangi Dersler Var? TYT-AYT Dersleri

YKS’ de Baraj Puanı Nedir?

2021 yılı için YÖK tarafından yapılan en güncel açıklamaya göre; TYT ile alan bölümleri tercih etmek için baraj puanı 140, diğer iki oturumdan (AYT/YDT) birine katılan öğrencilerin lisans programlarını tercih edebilmesi için baraj puanı ise 170 olarak belirtilmiştir.

Meslek Lisesi’ nden mezun oldum. YKS’ ye girmeden tercih yapabilir miyim?

Meslek Lisesi mezunlarının üniversite sınavına girmeden 2 yıllık yani ön lisans bölümlerini tercih edebilme hakları, 2017 yılında kaldırılmıştır.

OBP Nedir?

Ortaöğretim Başarı Puanı’ nın kısaltılması olan OBP, lise öğretiminin sonunda 100 üzerinden alınan diploma notunun 5 ile çarpılmış halidir. Diploma notu bulunmayan veya 50’ nin altında olan adaylar için, diploma notu 50 olarak alınır. Yani diploma puanınız olmasa da veya 50’ nin altında olsa da OBP’ niz 250 olacaktır. Diploma notu 50 ve üzeri olan adaylar için bir değişiklik olmayıp; OBP, diploma notunun 5 katı olarak alınır.

OBP Ne İşe Yarar? Üniversiteye Yerleşmemde Etkisi Nedir?

Ortaöğretim Başarı Puanı’ nızın %12’ si, YKS puanınıza ek olarak toplanacak ve yerleştirme puanınız ortaya çıkacaktır. Bunun yapılma amacı, öğrencilerin hem ortaöğretim başarısını hem de üniversite sınavındaki başarısını beraber değerlendirip ona göre bir yerleştirme puanı elde etmektir.

2021 Yılı YKS için ÖSYM’ nin yayımladığı sıkça sorulan sorular ve cevapları şu şekildedir:

Bu gibi başka sorulara cevaplar verdiğimiz yazılar gelmeye devam edecek. Sizler de yorumlar kısmına, sormak veya paylaşmak istediklerinizi yazabilirsiniz.

YKS ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular / TYT-AYT Hakkındaki Ayrıntılar” için 4 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir