Hemşirelik Taban Puanları | Devlet Üniversitesi Hemşirelik Puanları

Hemşirelik bölümü YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) taban puanları, hemşirelik bölümünün başarı sıralaması ya da kontenjanları gibi hususlar hemşirelik bölümünde eğitim almak isteyen öğrencilerin yoğun olarak araştırdıkları ve öğrenmek istedikleri konular arasındadır. 18 ve 19 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen YKS oturumlarının ardından sonuçlar 18 Temmuz 2022 açıklandı. ÖSYM’nin Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın tercih kılavuzunu yayımlamasının ardından yukarıda bahsedilen ve merak konusu olan hususlar da netlik kazanmış oldu. Adaylar TYT, AYT ve son olarak YDT oturumlarından elde ettikleri puanlarla ile tercih süresi içerisinde (27 Temmuz ve 5 Ağustos) sistem üzerinde tercihlerini yapacaklar. Bu yazımızda hemşirelik bölümü taban puanları devlet üniversitelerindeki hemşirelik puanları özelinde ele alınacaktır…

ÖSYM YKS TERCİH KILAVUZU YAYIMLADI!

ÖSYM’nin yapmış olduğu açıklama doğrultusunda 19 Temmuz 2022 tarihinde ÖSYM’nin kendi sitesinde YKS sonuçları açıklanmıştır. Sonuçların ardından merak edilen “YKS tercihleri ne zaman başlayacak” sorusu ise ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün tarafından açıklığa kavuşturulmuştur. Yapılan açıklamaya göre 27 Temmuz- 5 Ağustos tarihleri arasında sistem üzerinden adayların tercihleri alınmıştır.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 18 Temmuz 2022 tarihinde YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından pek çok aday hayali olan hemşirelik bölümünün başarı sıralaması ve taban puanlarını araştırmaya girişmiştir.

Hemşirelik Bölümüne Girebilmek İçin Kaç Net Yapmak Yeterlidir?

Hemşirelik Bölümünü bitirebilme hayali olan tüm adayların merak ettiği yegane konuların başında, “kaç net yaparsam bu bölüme girebilirim?” sorusu vardır. Genel manada bu soruya cevap vermek gerekirse; ilgili üniversitelerin hemşirelik bölümlerine kayıt yapmaya hak kazanabilmek için öğrencilerin YKS’nin ilk adımı olan TYT ‘de yani Temel Yeterlilik Testinde 30 Türkçe neti,13 fen bilimleri neti, 23 temel matematik neti ve son olarak 7.5 sosyal bilimler neti yapmış olması lazımdır. Fakat her üniversitenin taban puanları, kontenjanları ya da net sayıları birbiri ile aynı değildir. Devlet ve vakıf karışık olarak İlk 10’da yer alan üniversitelerin puanları ve net sayıları diğer üniversitelere nazaran çok daha yüksektir.

4 yıllık (Lisans) Hemşirelik için Hangi Puan Türü Dikkate Alınır?

Ülkemiz genelinde hemşirelik bölümü toplamda 145 üniversite çatısı altında bulunan bir bölümdür ve sayısal puan türünden öğrenci kabul etmektedir. Bir başka deyişle sayısal ağırlıklı bir bölüm olan hemşirelikte adayların sayısal testlerden çok daha fazla soru yapması beklenmektedir ve adaylar başarılı olabilmek adına sayısal testlerden çok daha fazla test çözmelidir. Hemşirelik bölümünü bitirerek hemşire olma hayali bulunan adayların YKS’nin ilk adımı olan TYT sınavına girmesi ve ardından alan yeterlilik sınavı olan AYT’de de matematik ve fen bilimleri alanlarındaki soruları yanıtlamaları gerekmektedir. Hemşirelik bölümünü kazanabilmeleri için genel manada adayların AYT sınavında 14 fizik, 13 biyoloji, 40 matematik ve son olarak 13 kimya olmak üzere 80 soruyu yapmaları gerekmektedir.

2021 Yılında Hemşirelik Kaç Puandı?

Geçtiğimiz sene hemşirelik bölümü için en düşük 361,63192 puan yeterli gelmekteydi. Bu puanı elde eden öğrenciler, devlet üniversiteleri arasında en yüksek puana sahip olan İstanbul üniversitesi Cerrahpaşa sağlık bilimleri fakültesini hemşirelik bölümüne kayıt yaptırmaya hak kazandılar. Cerrahpaşa’yı takip eden ve 2022 hemşirelik bölümü puanı 313,04332 olan Dicle Üniversitesinin 2021 yılındaki hemşirelik puanı ise 357,02676 olarak kaydedilmiştir. Ayrıca 2021 yılında hemşirelik bölümüne tercih vermek isteyen adayların minimum 322,13045 puan ile hemşirelik bölümüne öğrenci alan Iğdır Üniversitesi’ne kayıt yaptırmaya hak kazandığı görülmüştür.  

Vakıf üniversitelerini de yukarıdaki sıralamaya dahil ettiğimizde ise 2021 senesinin hemşirelik taban puanlarının hem en yüksek hem de en düşüğünün vakıf üniversitelerine ait olduğu görülmektedir. Genel olarak 2021 yılı hemşirelik bölümü taban puanı sıralamasına göre en yüksek puan olan 438,91197 ile Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesine aittir ve en düşük taban puan ise 209,11157 puan ile Bahçeşehir üniversitesine aittir. Bahsedilen üniversiteleri takip eden ilk altı üniversitenin puanları ise aşağıda listelenmiştir.

• Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi(vakıf-burslu); 436 69984

• Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi (devlet); 427,99064

• İstanbul Medipol Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi; 418,04962

• İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hemşirelik Fakültesi (devlet) ;414,53301

• Ankara Üniversitesi (devlet); 414,44041

• Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi (vakıf) 409,17892

Geçmiş yılların puanları ve yapılması gereken netlerin ardından işte merak konusu olan, 2022 Hemşirelik bölümü taban puanları ve başarı sıralamaları….

Sağlık alanının temel taşlarından biri olan hemşirelik mesleğine çalışan yetiştirmek için eğitim veren hemşirelik bölümlerinin taban puanları 2022 yılı için ÖSYM tarafından duyuruldu. 2022 yılı içinde daha önceki yıllarda olduğu gibi mesleği en iyi şekilde icra etmek isteyen adaylar 2022 hemşirelik taban puanlarını merak ediyor ve bu konu ile alakalı derinlemesine araştırmalar yapıyor.

Ülkemiz genelinde 145 üniversite bünyesinde yer alan hemşirelik bölümleri için talep edilen taban puanları her üniversitede aynı değildir. İki senelik sağlık meslek lisesi çıkışlı öğrencilerin üniversite sınavlarından 385 ve daha fazla bir taban puan alması gerekmektedir. Bunun dışında hemşirelik taban puanları her sene aynı değildir, değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebepten dolayı öğrenciler hedeflerine ulaşabilmek adına maksimum puanı almak için çaba göstermelidirler. 2022 yılı için ülkemizde en yüksek hemşirelik taban puanına sahip üniversiteler aşağıdaki gibidir;

1. Ankara Üniversitesi,

2. İstanbul Üniversitesi,

3. Koç Üniversitesi,

4. İstanbul Medipol Üniversitesi,

5. Başkent Üniversitesi,

6. Gazi Üniversitesi,

7. Bezm-i Alem Üniversitesi

8. İstanbul Koç Üniversitesi,

9. Hacettepe Üniversitesi

10. Acıbadem Üniversitesi

Yukarıda sıralanan üniversiteler ülkemizde en iyi hemşirelik eğitimi veren üniversitelerdir ve bu üniversitelerin 4 tanesi devlet üniversitedir. Bu üniversitelerin hemşirelik taban puanlarına bakıldığında ise en yüksek 380- 355 arasında, en düşük ise 279-260 arasında değişiklik göstermektedir.

Görüldüğü üzere hemşirelik bölümünde eğitim almak isteyen adayın en düşük 279 puan alması gerekmektedir. Bunun dışında yalnızda istenilen taban puanını elde etmek de bu mesleği yerine getirmek için yeterli olmamaktadır, kişinin puan dışında mesleği layıkıyla yerine getirebilmek adına herhangi bir sağlık problemi karşısında vakit kaybetmeden sorun saptama ve ihtiyaca yönelik hizmet verebilme kabiliyetine de sahip olması gerekmektedir. 4 senelik hemşirelik eğitimi boyunda öğrenciler toplamda 4600 saatlik bir klinik, teorik ve saha eğitimi almaktadırlar.

DGS Hemşirelik Taban Puanları

DGS veya diğer ismi ile dikey geçiş sınavı ile istedikleri bölümlere tercih verecek adayların DGS hemşirelik taban puanı; 317,74897 puan ile devlet üniversiteleri içerisinde İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesine aittir. İstanbul- Cerrahpaşa’yı 313,04332 puan ile Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hemşirelik Bölümü takip etmektedir. Devlet Üniversiteleri arasında Dikey Geçiş Sınavı hemşirelik bölümü taban puanı ise; 293,72582 puan ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesine aittir. Ancak özel üniversitelerin de burslu ve indirimli hemşirelik bölümü eğitimleri yelpazesi oldukça geniştir.  Vakıf üniversitelerinin DGS hemşirelik tabana puanlarına değinmek gerekirse;

• İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi DGS hemşirelik puanı; 359,78500 olarak ifade edilmiştir. Puan sıralamasına göre bu üniversiteyi takip eden 4 üniversite daha aşağıdaki gibidir.

• İzmir Ekonomi üniversitesi sağlık bilimleri fakültesinin DGS hemşirelik puanı; 335,44945,

• Toros üniversitesi sağlık bilimleri fakültesi ile 332 ,56966,

• Bahçeşehir üniversitesi sağlık bilimleri fakültesi  Dikey Geçiş Sınavı hemşirelik taban puanına bakıldığında ise 326,08480 puandır.

• Son olarak da Biruni üniversitesi sağlık bilimleri fakültesi ise 317,68368 puanla hemşirelik adaylarını beklemektedir.

Yukarıda da görüldüğü üzere hem devlet hem de vakıf üniversitelerini başarı sırasına göre kendi içerisinde sizler adına düzenledik. Ancak adayların tercih esnasında en temelde baz alması gereken kaynağın ÖSYM tercih kılavuzu olması gerektiği asla akıllardan çıkarılmamalıdır. Eğitim dili belirtilmeyen bölümlerde ise dil Türkçe olarak kabul edilmektedir. Üniversitelerden bazılarının bakıldığı zaman puanının ve kontenjanının sıfır olduğu görülmektedir. Bu durum kontenjanların ya dolmadığına işarettir ya da ilk kez öğrenci aldığı anlamına gelmektedir.

Sağlık alanında çalışmak isteyen ve hemşire olmak isteyen tüm adayların vazgeçmeden, kendilerine belirledikleri rotada emin adımlarla ilerlemeleri gerekmektedir. Ayrıca soru çözerken fark ettiğin eksikliklerini de bir yandan tamamlamalısın. Özellikle sınava yakın zamanda sayılarını artırarak denemeler çözmelisin. Bu sayede zaman yönetimi konusunda kendini geliştireceksin.

Unutma! Sınav süreci ne kadar zor ve stresli olursa olsun kendi kapasiteni bilerek hazırladığın programlara uyarak, kararlılıkla ilerlediğinde bunu da başarabilirsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir