KPSS Puan Hesaplama | KPSS puanı Kaç Yıl Geçerlidir?

Lise, ön lisans ya da lisans düzeyi eğitimlerini tamamlamış olan adayların kamu kurum ve kuruluşlarındaki kadrolara yerleşebilmeleri için ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPSS’nin ne olduğu, kimlerin bu sınava girebildiği ya da sınavdan alınan puanın geçerlilik süresi gibi sorular her zaman için merak edilmektedir. Bu yazıda tüm detayları ile KPSS ele alınmıştır.

Hep merak konusu olan Kamu Personeli Seçme Sınavı, kamu kurum ve kuruluşlarına personel almak için ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bir sınavdır. Adaylar mezun oldukları son eğitim kurumuna göre bu ilgili sınava girebilirler. Bahsedilen sınavlara arzu edildiği kadar başvuru yapılabilir ve sınava giriş şartları arasında mezuniyet aranmamaktadır. Burada önemli olan nokta mezun olana kadar sınav puanının geçerliliğinin devam ediyor olmasıdır.

KPSS’nin geçerlilik süresi ile alakalı olarak Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik çıkartılmıştır. Bu Yönetmeliğin 11. Maddesinde ise KPSS, sonuçlarının açıklanmasını takip eden iki sene boyunca geçerliliğini koruduğu belirtilmektedir. Fakat, öğretmen adaylarının KPSS’de aldıkları puanın geçerliliği bir yıl devam etmektedir. Yeni bir sınavın gerçekleştirilmemesi halinde ise sınav sonuçları, yeni yapılan sınav sonuçları açıklanana kadar geçerlidir. EKPSS ise sınavın yapıldığı tarihi takip eden dört sene boyunca geçerliliğini korumaktadır. Ancak burada da yeni bir sınavın yapılmaması halinde yeni sınav sonucu açıklanana kadar eski puan geçerlidir.

KPSS İçeriği Nasıldır?

KPSS, yoğun bir çalışma isteyen bir sınavdır. Ancak yalnızca ezbere dayalı bir sınavdır demek yanlıştır çünkü KPSS’de ezber konuları yanında mantık soruları da bulunmaktadır. Genel yetenek ve genel kültür şeklinde iki bölümden oluşan sınavdaki hem sayısal hem de sözel mantık soruları oldukça zaman harcayan sorulardan olabilmektedir. Fakat endişelenmeye hiç gerek yok çünkü sınavın büyük kısmı bilgiye dayalı olduğu için sistemli çalışıldığı takdirde süre çok rahat yetecektir!

KPSS’de Hangi Dersten Kaç Soru Vardır?

  •             Türkçe: 4 soru sözel mantıktan olmak üzere 30,
  •             Matematik: 4-6 soru sayısal mantık olmak üzere 30,
  •             Tarih: 27,
  •             Coğrafya: 18,
  •             Vatandaşlık: 9,
  •             Güncel Bilgiler: 6 Soru olmak üzere toplamda 120 sorudan

oluşmaktadır. Genel yetenek ve genel kültür bölümü için 120 soruya toplamda 130 dakika, eğitim bilimleri oturumlarında ise 80 soruya 100 dakika verilmektedir. Ayrıca sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

KPSS A Grubu: Bu kadrolar, kamu kurum ve kuruluşlarına müfettiş, kaymakam, uzman gibi kadrolara alım yapmak için açılmıştır. Bu kadrolara yerleşmek için girilen KPSS A için 30 yaşından gün almamış olmak şartı varken devlet memuru olabilmek için aranan yaş şartı ise 18 yaşını doldurmuş olmaktır.

KPSS B Grubu: Memurluk, mühendislik, avukatlık ya da teknikerlik gibi kadrolara yerleşebilmek için adayların girmesi gereken sınav türüdür.

KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı: Bu sınav türü MEB bünyesindeki eğitim kurumlarında kadrolu veya sözleşmeli olarak görev almak isteyenleri kapsamaktadır ve bu gruptaki adaylar genel kültür ve genel yetenek sınavının ardından bu sınava da girmek mecburiyetindedirler.

KPSS ÖABT: Eğitim Fakültesini bitiren adaylar ve lisans bölümünün ardından pedagojik formasyon alanlar bu sınav türüne girmektedir.

2022 KPSS Ne Zaman Yapılacak?

31 Temmuz 2022 tarihinde yapılmış olan KPSS oturumlarının iptal edilmesinin ve sonraki tarihlerde yapılacak oturumların ise ertelenmesinin ardından; 31 Temmuz 2022’de olan genel kültür ve genel yetenek ve eğitim bilimleri oturumları 18 Eylül 2022 tarihine, 6 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan alan bilgisi sınavı 24-25 Eylül 2022 tarihlerine, son olarak 14 Ağustos’ta yapılacak olan ÖABT ise 2 Ekim tarihine ertelenmiştir.

DHBT ise yine 27 Kasım tarihinde gerçekleştirilecektir.

Sınav sonuçları ise net hesaplamaların yapılmasının ardından ÖSYM tarafından 21.10.2022 tarihinde açıklanacaktır.


KPSS’ ye Başvuru Nasıl Yapılır?

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde son 6 ayda içerisinde çekilmiş bir fotoğraf var ise başvuru tarihleri arasında sistem üzerinde başvurular kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Ancak başvurunun onaylanabilmesi için belirtilen bankalara sınav ücretinin yatırılması gerekmektedir. 2022 yılı KPSS için belirlenen sınav ücretleri aşağıdaki gibidir:

  •             KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Oturumu için: 115 TL
  •             Eğitim Bilimleri Oturumu (Her Bir Oturum İçin) : 115 TL
  •             KPSS Alan Bilgisi Sınavları (Her Bir Oturum İçin) : 80 TL
  •             ÖABT (Her Bir ÖABT Alanı İçin) : 115 TL

KPSS Puanlarının Açıklanması ve Hesaplanması

KPSS sonucunda net hesaplanan tamı tamına 55 tane puan türü bulunmaktadır. Bu kadar fazla puan türünün olmasının asıl sebebi A ve B olarak iki alan altında memur alımının olması ve kadrolara bağlı olarak çeşitli alanların ön planda olmasıdır. Örneğin Öğretmenlik  Ön lisans kadroları için P93, lisans B grubu kadroları için P3, Ortaöğretim kadroları için ise P94 puan türü baz alınarak alım yapmaktadır. KPSS’ye giren adayların puanlarının net hesaplamasının yapılabilmesi için sınav kitapçığındaki sorulardan en az 1 tanesini işaretlemiş olmaları lazımdır. Aksi takdirde puanları hesaplanmayacaktır.

KPSS net hesaplama, sonuçların açıklanmasından önce yapılmaktadır. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPSS’nin lisans seviyesindeki sonuçlarını sabırsızlıkla bekleyen tüm adaylar, aynı zamanda puan hesaplamasının nasıl yapıldığını da merak ediyor. ÖSYM’nin açıkladığı KPSS puan hesaplama kılavuzuna göre, sınav içerisindeki her bir test kendi kendine ele alınacaktır.

KPSS net hesaplaması sınavın çok önemli bir parçasıdır. KPSS ağını, sınavın tüm bölümlerinden aldığı toplam puandan, sınavın tüm bölümlerinden kaybettiği puanlar çıkarılarak hesaplanabilir. KPSS, puanının net hesaplamasının yapılabilmesi için adayın hem genel kültür hem de genel yetenek bölümlerinden soru işaretlemesi ve her iki testten de en az birer netinin bulunması gerekmektedir. KPSS net hesaplaması için ilk olarak ham puan bulunur. KPPS net hesaplama genel olarak doğrular üzerinden gerçekleştirilmektedir ve sınavdan elde edilen puana da bu şekilde ulaşılmaktadır. İlk olarak yanlış cevap sayısı 4’e bölünür ve çıkan sayı, doğrulardan çıkarılır. Sonuçta net doğru elde edilir. Formül olarak ise; Ham puan= doğru cevaplar- (yanlış cevaplar/4) gösterilebilir.


KPSS’ ye Hazırlık Süresi 

2022 KPSS’nin iptal edilmesinin ardından KPSS’ ye nasıl çalışmalıyım, ne yapmam gerekiyor, hangi konulara bakmalıyım? gibi sorular tekrar gündeme gelmiştir ve her adayın aklını meşgul etmektedir. Hadi hep beraber neler yapılabileceğine bir göz gezdirelim:

İlk olarak sınava ne kadar süre kalırsa kalsın özveri, disiplin ve düzenli program ile çalışmalar aksatılmadan sürdürülmelidir. Çünkü bu sınav düzenli çalışanların başarı elde edeceği bir sınavdır. Tüm bunlara kendini psikolojik olarak hazırlayarak ilk adımı attın bile!

Evet artık başlamaya hazırsın. İlk adımda kendine en uygun çalışma yöntemini bulman gerekiyor fakat bunu belirlemek için uzun bir süre ayırmamalısın. Sonrasında konuları yetiştirebilmek, eksikleri tamamlayabilmek ve sınava tam manasıyla hazır olabilmek için program hazırlanmalı! Programı kendini motive etme şekline göre günlük, haftalık ya da aylık olarak hazırlayabilirsin. Unutma! programı kendi kapasiteni bilerek hazırlaman en doğrusudur. Ancak “ben zaten daha fazlasını yapamam” şeklinde kendini asla şartlama  ve her gün biraz daha fazla çalış. Yapacağın bu minik artışlar kendini bunaltmadan daha fazlasını yapabileceğini gösterecektir.

Bu süreçte bol bol soru çözmeli ve konu tekrarı yapmalısın. Unutma ki bu sınav büyük çoğunluğu bilgiye dayalı bir sınav. Ayrıca soru çözerken fark ettiğin eksikliklerini de bir yandan tamamlamalısın. Özellikle sınava yakın zamanda sayılarını sıklaştırarak denemeler çözmelisin. Bu şekilde zaman yönetimi konusunda kendini geliştireceksin.

Son olarak asla umutsuzluğa kapılma, kendine bolca güven ve düzenli çalışmayı bırakma!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir