KPSS’ye Nasıl Çalışılır?

KPSS Nedir?

KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı), ÖSYM tarafından uygulanan bir sınavdır. KPSS, kamu kurum ve kuruluşlarına personel ataması yapmak amacıyla uygulanmaktadır.

KPSS’ye Nasıl Çalışılır?

KPSS’ye çalışmadan önce öğrencinin kesinlikle bir plan oluşturması gerekmektedir. Öğrenci, GY (Genel Yetenek) ve GK (Genel Kültür) derslerinin yanı sıra eğitim bilimleri gibi alan sınavlarına da katılacaksa programını buna uygun olarak hazırlamalıdır.

KPSS Genel Yetenek Nasıl Çalışılmalı?

KPSS Türkçe Dersine Nasıl Çalışılmalı?

KPSS’de toplam 30 Türkçe sorusu sorulmaktadır. KPSS’de Türkçe soruları üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar; paragraf, dil bilgisi ve sözel mantıktır. Öğrenci sınava hazırlık sürecinde her gün mutlaka paragraf sorusu çözmelidir.

Öğrenciler genellikle dil bilgisi konularında zorlanmakta ve bu sebeple çalışmaktan kaçmaktadırlar. Öğrenciler ilk günler çalışmalarının karşılığını alamadıklarını düşünerek vazgeçme eğiliminde olabiliyorlar. Dil bilgisi konuları öğrencilerin sabırla çalışmak zorunda oldukları bir kategoridir.

Sözel mantıkta başarılı olmak için belirli aralıklarla soru çözümleri yapmak gerekmektedir. Öğrenciler böylece soru tiplerini öğrenebilir ve hız kazanmaya başlarlar.

KPSS Matematik Dersine Nasıl Çalışılmalı?

KPSS’de 30 matematik sorusu sorulmaktadır ve ortalamanın en düşük olduğu ders matematiktir. Öğrencinin matematik dersine çalışmaya başlamadan önce seviyesini belirlemesi son derece önemlidir. Birçok öğrenci çalışmaya nereden başlayacağını bulmakta zorlanmakta ve istediği matematik netlerine ulaşamamaktadır. Matematiği alt düzey olan öğrenciler sıklıkla yapamayacaklarını düşünerek hiç çalışmamayı tercih etmektedirler. Bu yapılan en büyük hatalardan biridir. Matematiği ihmal eden öğrenci genellikle diğer derslere yoğunlaşmakta ancak her dersten zor seviyede sorularla karşılaştığı için istediği puanı elde edememektedir. Öğrenci hangi seviyede olursa olsun hiçbir derse çalışmayı ihmal etmemelidir. Matematik düzeyi orta olan bir öğrenci ise planlı bir çalışma ile birkaç ay içerisinde netlerini rahatlıkla artırabilir. Bu öğrenciler konu çalıştıktan sonra soru çözmeyi asla ihmal etmemelidir. Ara vermeden istikrarlı bir şekilde ilerlemek önemlidir. Matematiği iyi olan öğrenciler oldukça avantajlıdır. Diğer derslere de yeterli bir şekilde çalıştıkları takdirde iyi puan elde etme olasılıkları yüksektir. Bu öğrencilerin sıklıkla düştüğü bir yanılgı ise matematik netlerine güvenerek diğer dersleri ihmal etmelerdir. Hiçbir ders ihmal edilmemelidir. Öğrenci hangi düzeyde olursa olsun sınava kadar soru çözümünü asla bırakmamalıdır.

KPSS Genel Kültür Nasıl Çalışılmalı?

KPSS Tarih Dersine Nasıl Çalışılmalı?

KPSS’de 25 tarih sorusu sorulmaktadır. Tarih dersi sözel bir derstir ve KPSS’nin konu aralığı en geniş dersidir. Bu sebeple öğrenciler tarafından sıklıkla unutulmaktadır. Öğrenciler unutmamak için sınav sürecinde tarih dersine çok fazla zaman ayırmakta ve hatta soru çıkma olasılığı çok az olan konuları dahi belki de her gün tekrar etmektedirler. Bu durum zaman yönetimi açısından öğrenciyi olumsuz etkilemektedir. Son yıllarda tarih dersinden genellikle yorum ve bilgi ağırlıklı sorular çıkmaktadır. Bazı konulardan hiç soru çıkmazken bazı konulardan beş soru çıkabilmektedir. Bu sebeple öğrenci tarih dersine çalışmaya başlamadan önce ortalama olarak hangi konudan kaç soru çıktığını araştırmalıdır. Tarih konularını bitiren öğrenci belirli aralıklarla tekrarlar yapmalıdır. Öğrenci, tekrar sürecinde çok soru çıkan konulara ağırlık vermelidir. Sıklıkla unutulan ve karıştırılan konular öğrenciler tarafından belirlenmeli ve özellikle bu konu sınavda sıklıkla soru gelen bir konu ise daha sık tekrar edilmelidir.

KPSS Coğrafya Dersine Nasıl Çalışmalı?

KPSS’de 18 coğrafya sorusu sorulmaktadır. Coğrafya dersi belki de KPSS hazırlık sürecinde öğrenciyi en az zorlayan derstir. Birçok öğrenci planlı bir çalışma ile coğrafya dersini rahatlıkla öğrenebilmektedir. Öğrencilerin coğrafya çalışırken yaptıkları belirgin hatalardan biri harita çalışmaları yapmamalarıdır. Belirli konuların sorularını başarılı bir şekilde yapabilmek için harita çalışmak gereklidir. Öğrenciler, Türkiye’nin dilsiz haritasını kendileri doldurarak ve belirli aralıklarla tekrar ederek çalışmalıdır. Tekrarların yanı sıra soru çözümü ile desteklemek ve soru tiplerine hakim olmak öğrenciye fayda sağlayacaktır.  

KPSS Vatandaşlık Dersine Nasıl Çalışılmalı?

KPSS’de 9 vatandaşlık sorusu sorulmaktadır. Vatandaşlık dersi ve soruları ilk zamanlarda oldukça karışık gelmektedir. Sistemli çalışan bir öğrenci vatandaşlık dersinin hiçbir zorluğu olmadığını görecektir. Vatandaşlık dersi sözel bir derstir ve bilgiler sıklıkla unutulmaktadır. Bu sebeple öğrencilerin sık sık tekrar yapması gerekmektedir. Tekrar yaptıktan sonra soru çözümü ile destekleyen öğrenci vatandaşlık dersinin üstesinden rahatlıkla gelebilir.

KPSS Güncel Bilgiler Nasıl Çalışılmalı?

KPSS’de 6 güncel bilgiler sorusu sorulmaktadır. Bu 6 sorunun 3 tanesi genel kültür sorusudur. Diğer 3 soru ise güncel bilgi sorusudur. KPSS’de güncel bilgiler sorularını çözebilmek için bir kitaba ve uzun süre çalışmaya gerek yoktur. Denemelerde yer alan sorular yeterli olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir