MSÜ Nedir? MSÜ Sınavı Nasıl Olur ve Kimler Girebilir?

Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme sınavı olan MSÜ,  ÖSYM tarafından uygulanan bir sınavdır. Tüm il merkezlerinde yapılmaktadır. MSÜ, 120 sorudan oluşmaktadır ve toplam süre 165 dakikadır. Sorulan sorular ortaöğretim düzeyindedir. MSÜ’de adaylara Türkçe (40), temel matematik (40), tarih (5), coğrafya (5), felsefe (5), din kültürü ve ahlak bilgisi (5), fizik (7), kimya (7) ve biyoloji (6) derslerinden sorular sorulmaktadır. MSÜ yalnızca yapıldığı yıl geçerli olmaktadır. Öğrenciler MSÜ’ye çalışmaya başlamadan önce sınav sistemi hakkında detaylı bir araştırma yapmalıdırlar.

MSÜ 2023 için başvuru yapmak isteyen adaylar ÖSYM’nin yayınladığı sınav takvimini takip etmelidirler. MSÜ için başvurular internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Başvuru işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için öğrencilere birden fazla seçenek sunulmaktadır. Öğrencilerin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi, ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması ve elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla başvuru yapma imkânları bulunmaktadır. Adayların başvurularının tamamlanması için sınav ücretlerini yatırmaları gerekmektedir. Aksi takdirde sınav başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Birçok aday MSÜ’ye nasıl girilir sorusunu araştırmaktadır. MSÜ’ye girebilmek için sağlanması gereken birtakım şartlar bulunmaktadır.

  1. Sınava girecek olan aday Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır. Harp Okulları ya da Astsubay Meslek Yüksekokullarından mezun olacağı tarihe kadar diğer vatandaşlığından vazgeçme şartı ile çifte vatandaşlığı olan aday sınava başvuru yapabilmektedir.
  2. Harp Okullarına hem kadın hem erkek öğrenci, Astsubay Meslek Yüksekokullarına ise sadece erkek öğrenci başvuru yapabilmektedir.
  3. Sınava girecek olan adayların gün ve ay dikkate alınmaksızın Harp Okulları için en fazla 20 yaşında, Astsubay Meslek Yüksekokulları için ise en fazla 21 yaşında olma zorunluluğu bulunmaktadır.
  4. MSÜ 2023 için başvuruda bulunacak olan adayların lise ve dengi okullardan 2021 ve 2022 yılında mezun olmuş olmaları gerekmektedir. Öğrenciliği süren öğrencilerin ise 2023 yılı Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarının kesin kayıt işlemlerinin son tarihine kadar mezun olmaları gerekmektedir.
  5. 2023 yılında Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarına başvuru yapabilmek için ÖSYM tarafından 2023 yılında yapılan MSÜ’ye girmek ve sınavdan Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen çağrı taban puanını almak gerekmektedir.
  6. Sınava girecek olan adayların MSÜ kilo boy şartları hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Erkek adayların asgari boy sınırı 165 cm, kadın adayların asgari boy sınırı ise 160 cm olarak belirlenmiştir.

MSÜ’ye girecek olan adayların YKS’ye (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) girmeleri ve TYT’den (Temel Yeterlilik Testi) minimum 200 puan almaları gerekmektedir. MSÜ sonuçları 2022 yılında sınavdan 18 gün sonra açıklanmıştır. MSÜ tercih, sınav sonuçları açıklandıktan sonra yapılmaktadır. Tercihler, Personel Temin Daire Başkanlığı internet sitesi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Tercih yapmayan adaylar 2. seçim aşamasına çağrılmamaktadır. Bu sebeple 2. seçim aşamasına çağrılmak istenen adaylar tercih işlemlerini tamamlamalıdırlar.

MSÜ sözlü mülakata girecek adayların özen göstermeleri gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

  1. Resmi kıyafet giyinmek
  2. Temiz ve düzenli olmak
  3. Kendinden emin ve özgüvenli durmak
  4. Bir önceki aday çıktıktan sonra kapıyı vurarak veya zil sesini duyduktan sonra içeri girmek
  5. Sandalyeye otururken dik ve kendin emin bir şekilde oturmak

MSÜ mülakat soruları adayın kendini tanıtması ile başlar. Aday kendini kısa ve öz bir şekilde tanıtmalıdır. İlk izlenim oldukça önemlidir. Bu sebeple kendini tanıtan aday ses tonunu, diksiyonunu ve üslubunu etkili bir şekilde kullanmalıdır. Adaydan beklenen,  sorulara doğru ve mantıklı cevaplar verebilmektir. Diksiyon ve beden dili mülakat esnasında çok önemlidir. MSÜ mülakat soruları beş başlık altında toplanabilir. Bu başlıklar; kişisel sorular, bilgi soruları, atasözlerinin manaları, tarih soruları ve dini bilgi içeren sorulardır. Mülakata girmeden önce aday önce ki yıllarda sorulan mülakat sorularını inceleyerek bilgi sahibi olabilir. Aday her ne kadar bilgili olursa olsun kendini ifade edemediği sürece başarılı sayılması oldukça zordur. Bu sebeple adayların kendilerini ifade yeteneklerini geliştirmeleri faydalı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir