Tercih Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir üniversite adayının tercih dönemi sınava hazırlık süreci kadar önem taşımaktadır. Tercih süreci öğrencinin geleceğini şekillendiren bir süreçtir ve bu sebeple bu süreçte doğru araştırmalar yapmak çok önemlidir. Gelecekte pişmanlık duyulması mümkün kararlar vermekten kaçınmak gerekir. Doğru kararlar vermek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Tercih Yaparken Yerleştirme Puanı Değil Yerleştirme Başarı Sırası Göz Önünde Bulundurulmalıdır

Tercih listesini oluştururken bir yıl önce kullanılan “Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Klavuzu” rehberlik sağlaması açısından önemlidir. Bunun yanı sıra yerleştirme puanlarının her yıl farklılık gösterdiği unutulmamalıdır. Tercih yaparken başarı sıralamasını göz önünde bulundurmak daha sağlıklı olacaktır.

Mezuna Kalma İhtimali Olan Adaylar Tercih Yaparken Dikkatli Olmalıdır

Mezuna kalan aday başarı sıralamasının yettiği bir bölümü tercih edebilir ve yerleşebilir. Ancak yerleştiği üniversiteye kayıt yaptırmaz ise veya kayıt yaptırdığı halde gitmez ise bu durum bir sene sonrasında sınava girdiğinde okul puanının yarıya düşmesine sebep olur. Bu durum ise başarı sıralamasının epey bir aşağı düşmesine sebep olacaktır.

Tercih Listesi Oluşturulurken Başarı Sıralaması Adayın Başarı Sıralamasının Altında ve Üstünde Olan Bölümler Yazılmalıdır

Tercih listesi hazırlanırken başarı sıralaması yüksek bölümlerden başlayarak yazılmalıdır. Başarı sıralaması yaklaşık  %30-40 daha yüksek olan bölümlerden başlamakta bir sakınca yoktur. Daha sonra ideal tercih sıralaması yapılmalıdır. Aday, kesinlikle bir üniversiteye yerleşmek istiyorsa ideal tercih sıralamasının ardından başarı sıralaması daha düşük bölümlere de yer vermelidir. Böylece kendini garantiye alacaktır. Ancak bir üniversiteye yerleşme zorunluluğu yok ise ideal tercih listesinde yer alan bölümlerden sonra tercih listesini doldurmaması daha avantajlı olacaktır.

Yeni Açılan Üniversite ve Bölümler Tercih Listesine Yazılırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Bulunmaktadır

Tercih kılavuzunda yeni açılan üniversiteleri ve bölümleri tercih listesine yazarken dikkatli olmak gerekir. Yeni açılan bölüm veya üniversiteyle eş değere sahip olabilecek diğer üniversitelerin bir sene önce ki başarı sıralamaları ve adayın istekleri göz önünde bulundurulabilir. Yeni açılan bölümlerin ders içerikleri üniversitenin resmi sayfasından kesinlikle kontrol edilmelidir.

Seçilen Bölümlerin İş İmkânları Araştırılmalıdır

Meslek seçimi hayatta verilen en önemli kararlardan birisidir. Bu sebeple geleceğini şekillendiren bu kararı verirken iş imkânlarını araştırmak gerekir. Aday, iş imkânlarını araştırırken ilgilerini, yeteneklerini ve mesleki değerlerini göz önünde bulundurmalıdır.

Farklı Puan Türlerinin Sıralaması Yapılmalıdır

Üniversite bölümleri farklı puan türleri ile öğrenci kabul etmektedir. Tercih listesi oluştururken tercih edilebilecek bölümlerin puan türlerini belirlemek ve buna uygun bir sıralama yapmak gerekir.

Tercih Listesinde Yer Alan Üniversiteler Detaylı Olarak Araştırılmalıdır

Tercih edilen üniversite, adayın gelecek hedefleri için son derece önemlidir. Aday, tercih yapmadan önce üniversitenin imkânlarını araştırmalıdır. Bu konuda bilgi edinilebilecek en güvenli kaynak üniversitelerin resmi internet sayfalarıdır. Bunun dışında aday tercih etmek istediği üniversite ve bölümlerden mezun öğrenciler ile iletişime geçebilir. Mümkün ise üniversiteyi ziyaret ederek fiziksel imkânlarından haberdar olmak fayda sağlar. Bir tercihte bulunmadan önce üniversitenin staj programları, yurt dışı çalışma imkânları, değişim programları, fiziksel koşulları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Üniversitelerin Özel Koşulları İncelenmelidir

Tercih edilen bölümün yanında özel koşullar sütunu ve kılavuzun ayrı bir bölümünde özel koşul maddelerine yer verilmektedir. Önemli kriterlerin yer aldığı koşullara kesinlikle bakılmalıdır.

Tercihler Son Güne Bırakılmamalıdır

Herhangi bir olası problemle karşılaşmamak için tercihleri son güne bırakmamak ve son gün kontrol etmek önemlidir. Okul kodları ayrıca kontrol edilmelidir.

Tercihler İstek ve Hayaller Çerçevesinde Yapılmalıdır

Aday, tercih yaparken hayalleri ve istekleri çerçevesinde bir tercih yapmalıdır. İstediği üniversitede okuyan ve istediği mesleği yapan birey daha mutlu ve üretken olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir