TYT Nedir?
Açılımı Temel Yeterlilik Testi olan TYT, YKS’ye başvuru yapan tüm adayların katılmak zorunda oldukları sınavdır. TYT 4 bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testidir.
Bilindiği üzere TYT sınavında sorular çok zorlayıcı olmamaktadır ancak souların uzunluğu sebebiyle süre kaybı ortaya çıkmaktadır. TYT sınavında öğrenciler ağırlıklı olarak süre kaybı sebebiyle elenmektedir. Peki, TYT sınavını yetiştirmek için ne yapmak gerekir?
Turlama Taktiği
Turlama taktiğinde öğrenci kolay görünen veya kolaylıkla yapabileceğini sezdiği soruları testi tarayarak tespit eder ve öncelikli olarak belirlediği soruları çözer. Elbette ki sınav esnasında kolay ve zor tüm soruları çözmek gereklidir ancak öğrencinin önceliği yapabildiği sorulara vermesi öğrenciyi psikolojik olarak rahatlatacak ve motivasyonunu arttıracaktır. Öğrenci turlama taktiğini kullanıyorsa her çözdüğü sorudan sonra mutlaka optik forma sorunun cevabını işaretlemelidir. Aksi takdirde kaydırma yapma olasılığı artar. Öğrenci eğer sınav esnasına kadar turlama taktiğini kullanmadıysa ilk olarak sınav esnasında kullanmamalıdır.
Düzenli Olarak Paragraf Sorusu Çözmek
Düzenli olarak her gün paragraf sorusu çözen öğrenci karşılığını sınavda mutlaka alacaktır. Öğrenci her gün paragraf sorusu çözer ve bunu bir alışkanlık haline getirirse bu durum netlerine olumlu olarak yansıyacaktır. TYT paragraf sorularını rahatlıkla çözebilmek için okuma alışkanlığı kazanmak çok önemlidir. Bu da ancak düzenli kitap okuyarak ve düzenli paragraf sorusu çözerek mümkündür. Her gün düzenli olarak 15-20 soru çözmek bir hafta hiç soru çözmeyerek hafta bitiminde 100 soru çözmekten daha faydalı olacaktır.
Bol Deneme Çözümü
TYT sınavını yetiştirebilmek için sınava hazırlık süreci boyunca olabildiğince çok deneme çözmek oldukça önemlidir. Denemeler öğrencilerin hızlarını arttırdığı gibi gelişimlerini belirlemelerine ve birçok farklı soru tipi görmelerine yardımcı olur. Deneme çözmek normal bir soru bankasından soru çözmekten çok daha farklıdır. Deneme çözen öğrenci çözdüğü soruların cevaplarını bir optik forma işaretlemeli ve elbette süre tutarak çözmelidir. Aksi takdirde TYT sınavını yetiştirmekte zorlanabilir. Olabildiğince farklı yayınların denemelerini çözmek faydalıdır ancak öğrenci deneme seçmeden önce kesinlikle düzeyini belirlemelidir. Sürekli olarak düzeyinin çok üstünde veya çok altında deneme çözen öğrenci fayda sağlamayacaktır.