YKS’ yi, en basit haliyle üniversitelere giriş sınavı olarak ifade etmek mümkündür. Açılımı (YKS) Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. YKS nedir sorusuna cevap arayan öğrencilerimiz için bu yazı faydalı olacaktır. YKS konusunda temel bilgileri elde edebileceğiniz bir rehber niteliğindeki bu yazıya birlikte göz atalım.
YKS Nedir?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı, yani kısaltılmış adı YKS olan bu sınav, üniversiteye girmek isteyen öğrencilerin girmesi gereken sınavdır. YKS 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır.
- Oturum: Temel Yeterlilik Testi (TYT)
- Oturum: Alan Yeterlilik Testi (AYT)
- Oturum: Yabancı Dil Testi (YDT) dir.
1. Oturum olan Temel Yeterlilik Testi’ ne (TYT) üniversiteye girmek isteyen tüm öğrencilerin girmesi gerekmektedir. İstediğiniz bölümlere ise 2. ve 3. Oturumlara girerek aldığınız puanlarla başvurabiliyorsunuz. Örneğin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen bir öğrencinin mutlaka 3.oturuma girmesi gerekir.
YKS’ nin kapsamını öğrenmek, hangi derslerden sorumlu olduğunuzu bilmek için aşağıda yer alan yazımızı okuyabilirsiniz.
YKS Dersleri – YKS’ de Hangi Dersler Var?
YKS’ ye Kimler Girebilir?
YKS’ ye lise son sınıfı bitiren herkes girebilmektedir. İlk kez lise son sınıfı okuyan bir öğrenci sene sonundaki YKS’ ye girebilmektedir. Bunu hepimiz biliyoruz. Buna ek olarak liseden mezun olmuş, hatta hali hazırda bir üniversiteye giden öğrenciler de istedikleri zaman YKS’ ye girebilirler.
Özetle, YKS’ ye liseden mezun olmuş herkes girebilmektedir. Buna üniversite öğrencileri de daha büyük yaşlarda olan ve içinde eğitim aşkı olan tüm bireyler de dahildir?
YKS Baraj Puanları Nedir?
YKS’ de başarılı olabilmek için öğrencilerin geçmeleri gereken bazı puan sınırları bulunmaktadır. Bunlara Baraj puanları da denilmektedir.
Baraj Puanlarının ilki, YKS’ nin ilk oturumu olan TYT’ den 150 üzeri puan alabilmektir. Bu puanı geçtiğinizde iki yıllık fakültelere girmeye hak kazanmış oluyorsunuz. Başka bir deyişle Ön lisans programlarına girebiliyorsunuz.
Ama siz 4 yıllık belirli bir bölüme girmek istiyorsanız, o zaman YKS’ nin ikinci ve üçüncü oturumları sizler için önemli hale gelmektedir. TYT oturumundan yine 150 üzerinde puan almanız koşuluyla, AYT ve YDT oturumlarından alacağız puan birlikte hesaplandığında en az 180 puan almanız gerekmektedir.
Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ya da Dil puanlarınızdan az biri 180 puan barajı üzerinde olmalı ki Lisans programlarına (4 yıllık fakültelere) girmek için tercihte bulunabilsin.
YKS’ nin ilk oturumu olan TYT’ den 200 üzeri puan almanız durumunda bu puanınızı sonraki sene de kullanma hakkınız bulunmaktadır.
Yani, bu sene TYT’ ye girdiniz ve puanınız 200’ün üzerinde geldi. Ama siz seneye de sınava girip o şekilde tercih yapmak istiyorsunuz diyelim. O zaman yeniden TYT’ ye girmenize gerek kalmıyor. Bu sene aldığınız TYT puanını gelecek sene de kullanabiliyorsunuz.
YKS puan barajları genel olarak bu şekildedir. Bu sebeple YKS’ de puan hesaplaması oldukça önemli bir konudur. Bu hesaplamadaki önemli konulardan biri de 0,5 net kuralıdır.
0,5 net kuralı ve YKS Puan hesaplaması ile ilgili bilgiler için aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz.
YKS Puan Türleri ve Bölümleri Nelerdir?
Ön lisans bölümleri (2 Yıllık fakülteler), Yetenek Sınavı Bölümleri TYT sınavı ile,
Lisans bölümleri (4 Yıllık Fakülteler) AYT sınavı ile,
4 Yıllık dil bölümleri ise YDT sınavı ile alım yapmaktadır.
Aşağıda yer alan linki tıklayarak tüm puan türleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Hangi bölümler, hangi puan türleri ile alım yapıyor öğrenebilirsiniz.
YKS’ de Hangi Konular Çıkacak?
TYT’ de 9. ve 10. Sınıf konuları çıkmaktadır.
AYT ve YDT sınavlarında ise lise müfredatının tamamından soru gelebilmektedir.
Aşağıda yer alan link üzerinden, YKS’ nin tüm oturumları için (TYT-AYT ve YDT) hangi derslerden hangi konulardan kaç soru çıkıyor öğrenebilirsiniz.
YKS’ de hangi konulardan hangi yıl kaç soru çıkmış aşağıdaki linke tıklayıp öğrenebilirsiniz.
YKS (TYT-AYT) Konu ve Soru Dağılımları
YKS nedir? Sorusuna cevap olan bu yazımızla YKS konusunda temel bilgileri elde ettiniz. Yazı içindeki linkleri ve diğer yazılarımızı okuyarak YKS’ ye dair tüm konularda detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Aklınıza takılan soruları bize sorarak cevap bulabilirsiniz.
“YKS Nedir? (YKS Rehberi & Merak Ettikleriniz)” için 4 yorum