ALES olarak kısaltılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmakta olup hem Türkiye hem de yurt dışında bulunan üniversitelerde lisansüstü eğitim almak veya akademik kadro başvurusu yapmak isteyenlerin bu sınava girmesi zorunludur. ALES’e başvuru yapmak isteyen adaylar için Kılavuz ve Başvuru Bilgileri ÖSYM tarafından her sınav başvuru döneminde açıklanmaktadır. Fakat yine de adayların ALES’e ilişkin merak ettiği bazı hususlar bulunmaktadır. Bu doğrultuda yazımızda ALES hakkında merak edilen soruları “2022-ALES/1: Kılavuz ve Başvuru Bilgileri” kapsamında cevaplandırdık.
ALES yılda kaç defa yapılıyor?
Yılda üç defa yapılmaktadır.
ALES başvuru tarihleri ne zaman?
2022 yılı ALES başvuru tarihleri: ALES/1 için 21 Şubat – 3 Mart, ALES/2 için 24 Haziran – 4 Temmuz, ALES/3 için 30 Eylül – 10 Ekim şeklindedir.
ALES başvurusu yapmak isteyen fakat başvuru tarihini kaçırmış olan adayların geç başvuru tarihlerinde başvuru yapmaları gerekmektedir. 2022 yılı ALES geç başvuru tarihleri: ALES/1 için 15 Mart, ALES/2 için 19 Temmuz, ALES/3 için 18 Ekim şeklindedir.
ALES’e nasıl başvurabilirim?
Sınav başvuruları ÖSYM’nin “Aday İşlemleri Sistemi” üzerinden gerçekleştirilmekte olup sisteme https://ais.osym.gov.tr/ adresi veya e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapılmaktadır.
ALES başvuru ücreti ne kadar?
Sınav başvuru ücreti 185 TL’dir. Geç başvuru tarihlerinde ise 185 TL olan sınav ücreti %50 artırımlı olacak şekilde 277,50 TL’dir.
ALES başvuru ücretini nereden yatırabilirim?
Başvuru ücreti ALES Başvuru Kılavuzu’nda belirtilen bankaların ATM’lerinden veya ÖSYM’nin “Ödeme İşlemleri Sistemi” üzerinden yapılmaktadır. Söz konusu sisteme https://odeme.osym.gov.tr/ adresi üzerinden erişilmektedir.
Geç başvuru tarihlerinde yapılan ödemelerin yalnızca ÖSYM’nin “Ödeme İşlemleri Sistemi” üzerinden yapılması gerekmektedir.
ALES hangi sınav merkezlerinde yapılıyor?
ALES/1 Türkiye’deki bütün şehirlerde ve Lefkoşa ile Bişkek’te gerçekleştirilmiştir. ALES/2 ve ALES/3 ise Türkiye’deki bütün şehirlerde gerçekleştirilecek olup Lefkoşa ile Bişkek’te sınav yapılmayacaktır.
ALES saat kaçta yapılıyor ve ne kadar sürüyor?
Sınav saat 10.15’te başlamaktadır. Fakat adayların sınav öncesi gerekli kontroller ile sınav salonuna giriş işlemlerini zamanında gerçekleştirebilmesi için sınav saatinden en az 1 saat önce sınava girecekleri merkezde hazır bulunmaları önerilmektedir. Ayrıca adayların salona giriş işlemleri 10.00’da tamamlanmakta ve 10.00’dan sonra adayların sınav binasına kabul edilmemektedir.
Sınav süresi 150 dakikadır. Fakat adayların sınavın ilk 110 dakikası ve son 15 dakikası sınav salonundan ayrılmalarına izin verilmemektedir.
ALES’te kaç bölüm ve kaç soru bulunuyor?
Sınav sayısal ile sözel olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır ve sınavda 50 tane Türkçe (sözel bölüm) , 50 tane Matematik+Geometri (sayısal bölüm) sorusu bulunmaktadır.
ALES puan türleri hangileri?
Sayısal, eşit ağırlık ve sözel olmak üzere 3 puan türü bulunmaktadır.
ALES’te yanlış doğruyu götürüyor mu?
Verilen her dört yanlış yanıt bir doğru yanıtı götürüyor.
ALES puanı nasıl hesaplanıyor?
Sayısal testte yapılan her bir net 0.75, sözel testte yapılan her bir net 0.25 ile çarpılarak sayısal puan hesabı; sayısal testte yapılan her bir net 0.50, sözel testte yapılan her bir net 0.50 ile çarpılarak eşit ağırlık puan hesabı ve sözel puan hesabı yapılırken, sayısal testte yapılan her bir net 0.25, sözel testte yapılan her bir net 0.75 ile çarpılarak sözel puan hesabı yapılmaktadır.
ALES sonuçları ne zaman açıklanıyor?
2022 yılı ALES sonuç açıklama tarihleri: ALES/1 için 12 Mayıs, ALES/2 için 9 Eylül, ALES/3 için 9 Aralık şeklindedir.
ALES sonucumu nasıl öğrenebilirim?
Adaylar sınav sonuçlarını https://ais.osym.gov.tr/yetki/giris adresi, e-Devlet sistemi veya https://sonuc.osym.gov.tr/ adresi üzerinden öğrenebilmektedir.
Adayların ikamet adresine sınav sonuçlarına ilişkin herhangi bir belge gönderilmemektedir.
ALES sonucuma itiraz edebilir miyim? Nasıl?
Sınav sonucuna itiraz etmek isteyen adayların, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde genel amaçlı dilekçe ile ÖSYM’ye başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
ALES sonuçları ne kadar süre ile geçerli olmaktadır?
Sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süre ile geçerli olmaktadır.
ALES’e kimler başvurabilir?
Türkiye’de veya yurtdışında lisansüstü eğitim almak isteyen kişiler ile akademik kadro başvurusu yapmak isteyen kişilerin ALES’e girmesi gerekmektedir.
Lisans eğitimimi tamamlamadan ALES’e başvurabilir miyim?
Halihazırda lisans düzeyinde eğitim alan bir öğrenci ALES’e başvuru yapabilir.
Tezsiz yüksek lisans yapmak için ALES’e girmek zorunda mıyım?
Tezsiz yüksek lisans başvurusu için YÖK (Yükseköğretim Kurulu) tarafından getirilmiş ALES şartı bulunmamaktadır. Bu nedenle tezsiz yükseklisans yapmak isteyen adayların başvuru yapmak istedikleri üniversite, enstitü ve anabilim dalı başvuru tezsiz yüksek lisans başvuru koşullarını incelemeleri önerilmektedir.
ALES’E en fazla kaç defa girebilirim?
Sınava giriş konusunda herhangi bir sayı sınırlaması bulunmamaktadır. Yani adaylar, lisansütü eğitim veya akademik kadro başvurusu yapmak için yeterli puanı alana kadar sınava girebilmektedir.
Lisansütü eğitim almak için ALES’ten en az kaç puan almam gerekiyor?
Lisansüstü eğitim programına başvuru yapmak isteyen adayların ALES’ten en az 55 puan almış olması gerekmektedir. Fakat YÖK konuya ilişkin nihai kararı üniversite senatolarına bırakmıştır. Bu nedenle lisansüstü eğitim programına başvurmak isteyen adayların başvuru yapmak istedikleri üniversite, enstitü ve anabilim dalı lisansüstü eğitim başvuru koşullarını incelemeleri önerilmektedir.
Akademik kadro başvurusu yapmak için ALES’ten en az kaç puan almam gerekiyor?
Akademik kadro başvurusu yapmak isteyen adayların ALES’ten en az 70 puan almış olması gerekmektedir. Fakat YÖK, üniversite senatolarının 70 üzerinde bir puan şartı getirmesine müsaade etmiştir. Bu nedenle akademik kadro başvurusunda bulunacak adayların ilgili ilanda bulunan şartları incelemeleri önerilmektedir.
Halihazırda geçerli olan birden fazla ALES sonucum var bunlardan hangisini lisansütü eğitim veya akademik kadro başvurusu yapmak için kullanmam gerekiyor?
En son girilen ALES puanının lisansütü eğitim veya akademik kadro başvurusunda kullanılması şeklinde bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bu nedenle adayların halihazırda geçerli olan ALES sonuçlarından en yüksek olanı lisansütü eğitim veya akademik kadro başvurusunda kullanılması önerilmektedir.