Arkadaşların Geleceğini mi Etkiliyor? | Sınav Senesinde Arkadaşlık İlişkileri

Sınav süreci öğrenci için oldukça kritik bir dönemdir. Öğrenci bir yandan ders çalışırken diğer yandan psikolojik olarak güçlü kalmaya çalışmaktadır. Öğrenciyi bu süreçte en çok strese sokan etkenlerden biri zaman yönetimi konusundaki eksikliğidir. Zamanını verimli bir biçimde yönetemeyen öğrenci psikolojik olarak güçlü kalmakta zorlanmakta ve haliyle ders çalışırken yeterli verimi alamamaktadır. Öğrencinin zaman yönetimini olumsuz etkileyen faktörlerden biri arkadaşlık ilişkilerinde yaşanan olumsuzluklardır. Peki, arkadaşlıklar öğrencinin sınava hazırlık sürecini nasıl etkilemektedir, sınav sürecinde arkadaşlık ilişkileri nasıl olmalıdır?

Öğrenciler okulda veya etüt merkezlerinde günlerinin büyük bir kısmını arkadaşları ile birlikte geçirmektedirler. Öğrencinin birlikte vakit geçirdiği arkadaşları sınav sürecinin bilincindeyseler ve sınavı önemsiyorlarsa öğrenci de hedefleri doğrultusunda ders çalışmaya özen gösterecektir. Öğrencinin birlikte vakit geçirdiği arkadaşları sınav sürecinin bilincinde değillerse, hedefleri yoksa, ders çalışmaları gereken sürede farklı aktiviteler ile meşgul oluyorlarsa bu durum öğrencinin ders çalışmasını olumsuz etkileyecektir. Öğrenci süreci her ne kadar disiplinli yürütürse yürütsün bir süre sonra ders çalışmayan arkadaşlarına uyarak ders çalışmaktan kaçma olasılığı bulunmaktadır. Eğer arkadaşları öğrenciyi olumsuz olarak etkiliyor ve öğrencinin ders çalışmasına mani oluyorsa öğrencinin arkadaşları ile arasına mesafe koyması en doğrusu olacaktır.

Öğrenci ders çalışma planı yaparken arkadaşları farklı aktiviteler planlıyor olabilirler. Örneğin öğrenci hafta sonu ders çalışmayı planlamışken bir arkadaşı hafta sonu sinemaya gitmek gibi farklı planlar yapmış olabilir. Öğrenci bu noktada arkadaşına hayır demekte zorlandığı için ders çalışma planını bozarsa kendinden ödün vermiş olur. Unutmamak gerekir ki gerçek arkadaşlar asla birbirlerinin kötülüklerini istemezler. Aksine daima birbirlerini mutlu ve başarılı olarak görmek isterler. Bu sebeple böyle bir olayla karşılaşıldığında öğrenci planlarından arkadaşına bahsederek gelemeyeceğini söylemelidir. Gerçek bir arkadaş bu plana saygı duyacak ve destekleyecektir. “Hayır” demek bir kişiyi asla kötü biri yapmaz. Gerektiği yerde “hayır” diyebilmek gerekir.

Sınav sürecinde bir derse verimli çalışmak için gerekli olan dengeli çalışmaktır. Verimli çalışmak demek tüm gün sürekli ders çalışmak demek değildir. Elbette öğrenci bu süreçte kendine vakit ayırmalı ve zevk aldığı aktivitelerle meşgul olmalıdır. Ne arkadaşlar ile vakit geçirmeyi ne de eğlenceli aktiviteleri tamamen bırakmak gerekmez. Hatta öğrencinin motivasyon sağlaması için bunlar gereklidir. Önemli olan ders çalışmayı aksatmadan tüm her şeyi bir denge halinde yapmaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir