Teknoloji bağımlılığı, son yılların en büyük sorunlarının başında gelmektedir ve artık her yaş grubunda karşılaşılan bir tehlikedir. Teknoloji bağımlılığı, teknoloji ve internetin bilinçsiz ve kontrol dışı kullanımı sonucunda meydana gelen oyun oynama, aşırı sosyal medya kullanımı, sürekli teknolojik cihazlar ile vakit geçirme gibi bağımlılık yaratan davranışlar ile kendini gösteren bir bağımlılıktır. Teknoloji bağımlılığı olan bireyler günlerinin büyük bir kısmını teknolojik cihazlara bağımlı olarak geçirirler Bireyin teknolojiye bağımlı hale gelmesi için birçok farklı sebep bulunmaktadır. Teknolojinin kişiye sunduğu sınırsız olanaklar teknoloji bağımlılığının en büyük sebeplerinden birini oluşturmaktadır. Teknoloji bağımlılığı hem bireyin yaşantısını hem de bireyin çevresindeki kişileri olumsuz olarak etkilemektedir.
Sınav sürecinde karşılaşılan en büyük ve kritik sorunlarından birisi şüphesiz teknoloji bağımlılığı olmaktadır. Ders çalışmakta olan birçok öğrenci verdiği molaların neredeyse tamamını akıllı telefonu veya diğer teknolojik cihazlar ile meşgul olarak doldurmaktadırlar. Üstelik bu meşguliyet sıklıkla planladığı zamandan daha fazla bir zamanı kapsamaktadır. Bu durum öğrencide dikkat ve konsantrasyon problemleri oluşturmaktadır. Sonuç olarak dersten alınan verim azalmaktadır. Bu sebeple özellikle sınava hazırlık sürecinde teknolojik cihazlardan uzak kalınması gerekmektedir. Elbette ki teknoloji her zaman zararlı olmak zorunda değildir. Sınav sürecinde teknoloji sayesinde birçok bilgiye, ders videolarına, konu ile ilgili sorulara anında ulaşılabilir. Bu noktada önemli olan öğrencinin kendisine sınırlar koyabilmesidir. Bu sınırları bireysel olarak koymakta zorlanan öğrenci bu konuda destek almalıdır.
Sınav Sürecinde Teknoloji Kullanımını Azaltmak İçin Ne Yapılabilir?
- Ders için kullanılmayan hiçbir teknolojik cihaz kesinlikle çalışma masasında bulundurulmamalıdır.
- Öğrenciler ders molası verdiklerinde teknolojik cihazlar ile vakit geçirmeye istekli olmaktadırlar. Ancak unutulmamalıdır ki molalar bedenin ve zihnin dinlendirilmesi için verilmektedir. Bu sebeple ders molalarında teknolojik cihazlardan mümkün olduğunca uzak durulmaya çalışılmalıdır. Teknolojik cihazlar ile vakit geçirmek yerine daha farklı alternatifler kullanılabilir. Örneğin bir arkadaş veya bir aile üyesi ile sohbet edilebilir.
- Öğrenciler teknolojik cihazları kullanmamak için kendilerine net sınırlar belirlemelidir. “Görevlerimi tamamlayana kadar telefon/tablet/bilgisayar ile ilgilenmemeliyim” demek yerine “görevlerimi tamamlayana kadar telefon/tablet/bilgisayar ile ilgilenmeyeceğim” diyebilmek önemlidir.