YKS’ye hazırlık süreci emek gerektiren bir süreçtir. Bir yıl her ne kadar çok uzun bir süre gibi görünse de öğrenci için oldukça hızlı geçmektedir. Öğrenciler bu hazırlık sürecinde belli başlı yanılgılara düşmektedirler. Bu yanılgılar;
- Çalışmayı Son Zamanlara Bırakmak
Birçok öğrenci sınava uzun bir süre olduğunu ve çalışmak için bolca vakit olduğunu düşünür. Bu sebeple bazı öğrenciler sınava çalışmayı son birkaç aya bırakabiliyorlar. Sınav süreci çaba gerektiren bir süreçtir. Kısa bir sürede uzun yollar kat etmek o kadar kolay değildir. Üstelik sınav senesi oldukça hızlı bir süreçtir. Bu sebeple çalışmayı son ana bırakmamak ve planlı bir şekilde çalışmak önemlidir.
- Yetersiz Sayıda Paragraf Sorusu Çözmek
TYT sınavında öğrenciler sıklıkla paragraf soruları ile karşılaşırlar. Belki de sınav esnasında öğrenciye en çok vakit kaybettiren sorular paragraf sorularıdır. Üstelik son yıllarda bu paragraf soruları bir hayli uzundur ve bu durum öğrencilerin gözünü korkutmaktadır. Sorunun uzun olması zor olduğu anlamına gelmez. Paragraf soruları genelde okuduğunu anlamaya dayalı sorulardır. Öğrencilerin sıklıkla karşılatığı sorun ise paragrafın sonuna geldiklerinde başını unutmalarıdır. Paragrafın başını unutan öğrenci tekrar okuma ihtiyacı duyar ve buda ekstra zaman kaybına yol açar. Kitap okuma alışkanlığına sahip olan ve hergün düzenli paragraf sorusu çözen bir öğrenci bu soruları kolaylıkla yanıtlayacaktır.
- Verimsiz Ders Çalışmak
Sınav sürecinde öğrenciler genellikle konu çalışmayı bir an önce bitirerek soru çözme eğiliminde oluyorlar. Soru çözümüne başladıktan sonra soruları çözemeyen öğrenci konu çalışırken bir yerlerde hata yapmış demektir. Önemli olan bir konunun ne kadar kısa sürede bittiği değil ne kadar anlaşıldığıdır. Elbette zamanı verimli kullanmak gerekir ancak bu konular tam olarak anlaşılmadan soru çözümüne geçmek demek değildir. Öğrenci kendi ders çalışma stilini belirlemeli ve buna uygun olarak çalışmalıdır. Aksi takdirde hem zihnen hem bedenen yorulacak ancak bir sonuç elde edemeyecektir.
- Düzenli Tekrar Yapmamak
Öğrenciler genelde zamanlarını konu çalışarak ve soru çözerek geçirirler. Bu sebeple tekrarı genelde son ana bırakırlar. Oysa son anda edilen tekrar düzenli bir tekrar kadar fayda sağlamayacaktır. Sınav sürecinde konuları düzenli olarak tekrar etmek kalıcılığı sağlamak açısından oldukça önemlidir. Her öğrenci tekrar için kendine uygun farklı bir yöntem deneyebilir. Önemli olan doğru yöntemi bulmak ve düzenli olarak uygulamaktır.
- Yeterli Sayıda Deneme Çözmemek
Öğrenciler sınav sürecinde olabildiğince çok deneme çözmelidirler. Denemeler, sınav ile benzerlik göstermektedir. Üstelik birçok soru çeşidi barındırır. Öğrenci ne kadar fazla deneme çözerse o kadar fazla soru tipi ile karşılaşacaktır. Bunun yanı sıra öğrenciler çözdükleri denemeler sayesinde eksik oldukları konuları kolaylıkla tespit edebilirler.
- Zor Konuları Sona Bırakmak
Her öğrenci için zor ders ve zor konu farklılık gösterse de bazı konular birçok öğrenci için zorlayıcı olmaktadır. Ne var ki sınavda bu zor konulardan sorular çıkmaktadır. Zor konuları sona bırakan öğrenci bu konuyu yetiştirmekte zorlanabilir veya yeterince çalışamayabilir. Bunun sonucunda ise sınavda karşılaştığı soruyu yapmakta oldukça zorlanır hatta yapamayabilir. Bu sebeple konulara erken başlamak ve tüm konulara yeterli özeni göstermek gerekir.
- Bazı Eğlenceli Aktiviteleri Kısıtlamamak
Öğrenciler sınav sürecinde akademik çalışmalarının yanı sıra motivasyon sağlayabilecekleri aktiviteler yerine getirmelidir. Ancak her ikisi arasında bir denge kurmak oldukça önemlidir. Bazen öğrenciler eğlendikleri aktivitelere o kadar çok zaman ayırırlar ki ders çalışmak akıllarına dahi gelmez. Oysa öğrencinin önünde bir yıllık bir süreç vardır ve bu süreci olabildiğince verimli kullanmalıdır. Bunun için zaman zaman fedakârlık yapması ve eğlenceli aktiviteleri kısıtlandırması gerekebilir.
- Bildiğini İddia Ederek Konuları Atlamak
Öğrenciler zaman zaman bir konuyu yeterince bildiklerini iddia ederek direkt olarak soru çözümüne geçebiliyor ya da konuya yeterli önemi vermeden çalışabiliyorlar. Bunun sonucunda ise soru çözümünde zorlanmak ve soruyu çözememek kaçınılmaz oluyor. Öğrenci bu süreçte vaktini kendini kandırarak harcamamalıdır. Vakitten tasarruf etmek isterken daha fazla vakit kaybına sebep olabilecek durumlardan kaçınmalıdır.
- Bir Çalışma Sistemine Sahip Olmamak
Sınav sürecinde sistemli bir biçimde çalışmak oldukça önemlidir. Bir program oluşturan öğrenci ne yapması gerektiğini somut bir biçimde görür ve bu durum öğrencinin harekete geçmesini kolaylaştırır. Öğrenci program oluştururken çalışması gereken konuları ve çözmesi gereken soruları tespit etmelidir. Ardından boş günlerini ve boş saatlerini belirlemelidir. Çalışması gereken konuları boş zamanlarına yerleştirmelidir. Her gün aynı saat aralıklarında çalışmak alışkanlık kazanmak açısından önemlidir. Programda çalıştığı konuları gören öğrenci adım adım hedefine ulaştığını hissedecektir. Öğrenci, programına yalnızca akademik çalışmalarını değil motivasyon sağlayacak boş zaman etkinliklerini de yerleştirmelidir. İlk günlerde programa uymak zorlayıcı olabilir. İstikrarlı davranmak ve vazgeçmemek gerekir.
- Pes Etmek
Sınav süreci bazı anlarda öğrencileri psikolojik anlamda zorlayabiliyor ve öğrenciler pes etme eşiğine gelebiliyorlar. Bu durum dönem başında ve ortasında olabildiği gibi TYT sonrasında da olabiliyor. Sınavı beklediği gibi geçmeyen öğrencinin morali bozuluyor ve başka sınav yokmuşçasına kendini bırakabiliyor. Bu gibi durumlarda öğrenciler akıllarından geçen olumsuz düşünceleri olumluları ile değiştirmek için çaba sarf etmelidirler. Bunu bilişsel düzeyde yapamayan öğrenci kâğıt üzerinde yapabilir.