Bellek, genel çalışma deneyimine temel bir katkı sağlar. Bellek olmadan, bilgileri tutmak imkansız değilse bile çok zor olabilir.
İnsan hafızası genellikle bir bilgisayar hafıza sistemine veya dosya dolabına benzetilir. Ancak gerçek şu ki, birçok bilgi çatlaklardan kayıp gider. Okunulan ve duyulan her şeyi hatırlamak pek olası değildir ve anılar genellikle değişir veya bozulur. Bu nedenle elde tutma stratejilerine ihtiyaç vardır.
Bazı insanların diğerlerinden daha güçlü bir hafızaya sahip olduğu bir sır değil. Bazıları büyük bir hafıza kapasitesiyle kutsanacak kadar şanslıyken, diğerleri yardımcı bir desteğe ihtiyaç duyar. Bilgileri geri yükleme yeteneğini güçlendirmek için yardıma ihtiyacı olan insanların bunu yapabilmelerinin birkaç yolu vardır.
1. Sağlıklı Beslenmek
Hiç şüphe yok ki, yiyeceklerin beynin çalışma sistemi üzerinde etkileri bulunmaktadır. Bağırsaklar sadece vücudun bağışıklık tepkilerini ve iltihaplanmayı kontrol altında tutmakla kalmaz aynı zamanda bilişsel yeteneği etkileyen hormonları da serbest bırakır. Anlamak, odaklanmak ve yeni bilgileri işlemek kişinin yediklerinden etkilenir. Antioksidanlar, iyi yağlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin beyin gıdalarını seçmek bilgi tutma seviyelerini arttırmaktadır.
2. Uyku Düzeni Oluşturmak
Uykunun miktarı ve kalitesi, öğrenmeyi ve hafızayı büyük ölçüde etkileyebilir. Uyku, bilginin edinilmesinde, birleştirilmesinde ve hatırlanmasında büyük bir rol oynar. Hepsi uygun hafıza işlevi için gereklidir. Öğrenciler kendilerini uykudan mahrum bırakırsa, dikkatlerini en iyi şekilde odaklayamaz ve bu nedenle verimli bir şekilde öğrenemezler.
3. Egzersiz Yapmak
Fiziksel olarak aktif olmak için pek çok neden bulunmaktadır. Egzersiz, beyni hafızayı ve düşünme becerilerini koruyacak şekilde değiştirir ve düzenli aerobik egzersiz beynin hipokampus kısmını genişletiyor gibi görünmektedir. Bu, tüm bu önemli bilgileri depolamak için daha fazla alan anlamına gelmektedir.
4. Yeşil Çay İçmek
Yeşil çay, çalışma belleği gibi beynin bilişsel işlevlerini geliştirmek de dahil olmak üzere birçok faydaya sahiptir.
5. Yüksek Sesle Okumak
Yüksek sesle okumak, bir şeyleri hatırlama yeteneğini artırmaktadır.
6. Anımsatıcılar Kullanmak
Gerekli bilgilerin listesini oluşturan eğlenceli bir kısaltma fayda sağlamaktadır. Öğrenci anımsatıcı cümleyi duyduğu anda ihtiyacı olan tüm bilgilere daha rahat ulaşmaktadır. Hatta anımsatıcı bir şarkı uyduracak kadar ileri gidilebilir.
7. Duyguya Dokunmak
Bellek, duygular ve hayal gücü ile yakından ilişkilidir ve araştırmalar, bilgileri duygusal bir bakış açısıyla düşünmenin hatırlanılan bilgi miktarını ikiye katlayabildiğini defalarca göstermiştir. Bilginin hoşluğu ve nasıl hissettirdiği üzerine düşünmeye çalışmak fayda sağlamaktadır. Bilgiye duygu eklemek bilginin beyinde kalmasını sağlayacaktır.
8. Önemli Bilgileri El Yazısıyla Yazmak
El yazısı öğrenciyi yavaşlatır, bu da şaşırtıcı bir şekilde öğrenmeyi hızlandırır. Elle bir şeyler yazmak, beyine bu bilginin önemli olduğu mesajını vermektedir. Ancak ilk cümlede belirtildiği üzere yazma eylemi öğrenciyi yavaşlatmaktadır. Bu sebeple zamandan tasarruf etmek amacıyla her cümleyi bire bir yazmaktansa kritik bilgileri not etmek fayda sağlamaktadır.
9. Kendini Ödüllendirmek
Öğrenci çalıştığı için kendini ödüllendirdiğinde, bilinçaltında öğrenme ve ödül arasında olumlu bir bağlantı kurar. Doğru yapılan bu çalışma ve ödül döngüsü, incelenen bilgilerin daha güçlü bir şekilde akılda tutulmasına yol açabilir.
10. Bilgileri Sindirmek
Öğrenci bilgiyi işlemek için kendisine zaman vermelidir. Çalışmaya boğulan öğrenci odağını kaybedebilir. Öğrenci kısa aralıklarla çalışmalı ve bir sonraki bilgiye geçmeden önce elindeki bilgiyi anladığından emin olmalıdır.
11. Bağlamı Göz Önünde Bulundurmak
Bağlam, öğrencinin normalde anlamakta zorlanacağı bilgileri anlamasına olanak tanır. Diyelim ki bir A kişisi Paris’te yürüyor ve bir Fransız tarafından durduruluyor, Fransız kamerayı uzatıyor ve Eyfel Kulesi’ni işaret ederek Fransızca bir cümle kuruyor. Eğer bu hikâyede ki A kişisi Fransızca bilmiyorsa kişinin kurduğu cümle ile ne söylediğini anlamayacaktır. Ancak bağlamı düşündüğünde rahatlıkla bir çıkarımda bulunması mümkündür.
12. Görselleştirme Tekniklerini Denemek
Görselleştirme, büyütülebilen ve güçlendirilebilen, gerilip bükülebilen bir kastır. Görselleştirme ile beyine daha net görmeyi öğretmek mümkündür. Tanımları, yabancı kelimeleri, listeleri, makaleleri, matematik formüllerini, şiirleri, konuşmaları, karakter diyaloglarını ve daha fazlasını hatırlamak için görselleştirme kullanılabilir.