Sınav Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

Sınav dönemi stres seviyesinin yüksek olduğu bir dönemdir ve birçok öğrenci kendilerini yetersiz yemek yerken ve yeterince uyuyamazken bulur. Bu, öğrencinin sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Sınav döneminde sağlıklı kalmanın iyi bir yolu, doğru beslenmeyi sürdürmektir.

Sağlıklı yiyecekler yemek size enerji verir ve daha uzun süre uyanık kalmanıza yardımcı olur. Sağlıksız yiyecekler yemek kilo alımına ve halsiz hissetmeye neden olabilir, bu da sınava hazırlanmayı zorlaştırır. Sadece sınava hazırlanma konusunda değil; vücudu enfeksiyonlara, ruhsal hastalıklara ve obeziteye yatkın hale getirmesi bakımından da sağlıksız yiyecekler beslenme düzeninden mümkün olduğunca uzaklaştırılmalıdır. Sağlıksız yiyeceklerin yol açtığı bahsettiğimiz rahatsızlıkların oluşma riskini azaltmak için şunları uygulayabilirsiniz:

– Daha fazla sebze, meyve ve kepekli tahıllar yiyin.

– Vücudunuzu nem dengesini korumak ve dehidrasyonu önlemek için yeterince sıvı tüketin.

– Abur cubur, yüksek şekerli içecekler ve ilave tuz veya yağ içeren yiyeceklerden kaçının.

Sınav döneminde sağlıklı beslenmenin birçok faydası vardır ancak bu her zaman kolay değildir. Zaten sınavlarınızdan bunalmış hissediyorsanız, sağlıklı yiyecekler yemek zor olabilir. Fakat vücudunuzu nasıl iyi durumda tutabileceğinize dair bazı ipuçları vardır:

– Gün boyunca öğünlerde ve ara öğünlerde daha küçük porsiyonlar yiyin.

– Günde üç öğün, artı iki veya üç ara öğün yediğinizden emin olun. Gün içinde daha sık küçük öğünler yemek önemlidir, böylelikle yeterli enerjiyi almış olursunuz ve küçük porsiyonlar hazımsızlığa yol açmaz. Üstelik geceleri aşırı yemeyi önler.

– Bol su için (özellikle de cildinizde kuruluk veya yorgunluk belirtileri varsa)

– Enerji sağlayacak ve kan şekerinizi yüksek tutacak sağlıklı atıştırmalıklar bulmaya çalışın (örn. fındık, kuru meyve).

Sınav döneminde sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek önemlidir. Özellikle bu dönemde vücudumuza özen gösterilmesi gerektiğini unutmamak önemlidir. Bu, besleyici yiyecekler yemeyi ve düzenli olarak egzersiz yapmayı içerir. Vücudumuzun sağlıklı enerji seviyelerini koruyabilmemiz için doğru yiyecekleri yediğimizden emin olmamız gerekir.

Sağlıklı yiyecekler yemek daha iyi odaklanmamıza, stres seviyelerini azaltmamıza ve daha enerjik hissetmemize yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme aynı zamanda enerjik kalmamıza ve hastalanma olasılığının azalmasına yardımcı olacaktır. Diyetimizde yeterli miktarda protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral almamız önemlidir. Sağlıklı bir diyet lif açısından yüksek, şeker ve yağ oranı düşük ve vitaminler açısından zengin olmalıdır. Ayrıca yağsız protein, kompleks karbonhidratlar, meyve ve sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve omega-3’ler gibi sağlıklı yağları da içermelidir. Bu süre zarfında kafein alımını da azaltmak gerekir.

Sınava hazırlanırken sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerekmesinin nedeni, beynin iyi çalışması için çok fazla besine ihtiyaç duymasıdır. Beyin %60 yağdan oluşur ve bu yağın yediğimiz besinlerle sağlanması gerekir. Sınav süresi boyunca sağlıklı bir diyet şunları içerir:

– Yeterli miktarda protein

– İyi miktarda karbonhidrat

– İyi miktarda yağ

– Bol yeşillik

– Bol su

Bu süre zarfında sağlıklı bir diyete ek olarak egzersiz rutini sürdürmek önemlidir. Egzersiz yapmak, stres seviyesini düşürmenin yanı sıra konsantrasyonu artırmaya yardımcı olur. Ayrıca daha iyi uyumayı, bu da sınav döneminde daha net düşünebilmeyi ve aşırı kafein almadan enerjik kalabilmeyi sağlar. Formda kalmak için de diyetten sonra en büyük yardımcıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir