Sınav Stresini En Aza İndirmek İçin 5 İpucu

İyi stres ve kötü stres var mıdır? Bu sorunun cevabı şüphesiz “Evet!”

Östres olarak da bilinen iyi stres, sağlık, motivasyon, performans ve esenlik için faydalı olarak görülen stresi ifade eder. Bu, sınavları stresli ve zor bir dönem olarak görebilen bazı gençlerde görülebilir ancak stres onları gözden geçirmeye ve çok çalışmaya motive ederek daha yüksek bir standartta performans göstermelerini sağlar. Sınavlarla ilgili stres her zaman kötü değildir ve hatta öğrencilerin en iyi performansı göstermelerine yardımcı olmak için bir itici güç olabilir.

Kötü stres, sıkıntı olarak bilinir ve bu, bir öğrencinin kaygı, zihinsel acı, ıstırap duyguları yaşaması anlamına gelir. Bu, bir gencin düşük veya yüksek düzeyde baskı hissetmesinden, bir hedefi olmamasından ve “ne anlamı var?” diye düşünmesinden kaynaklanabilir.

Bir gencin kötü stresle karşı karşıya olduğunun belirtileri nelerdir?

  • Gelecekle ilgili olumsuzluk ifade etmek
  • Karakter dışı hareket
  • Uyuyamama
  • Kötü uyumak ve yataktan kalkmak için mücadele etmek
  • Sık sık iyi hissetmemek
  • İştahı kaybetmek veya aşırı yemek yemek

Bir Genci Desteklemek İçin En İyi İpuçları

1. Konuşmak ve Dinlemek

Stres ve sınav kaygısı yaşayan bir çocuk veya gençle iletişim kurmak aslında pratikte zor olabilir. Dikkate alınması gereken ilk faktörlerden biri, uygun bir zaman seçmektir. Diyaloğa girmek için kendilerini açık hissettikleri bir an bulmak çok önemlidir. Öğrencilerin aceleye getirilebilecekleri veya dikkatlerinin dağıldıklarını hissedebilecekleri bir zaman seçmemek gerekir.

Ebeveynlerin dörtte birinden fazlası, çocuklarıyla çocuklarının ruh sağlığı hakkında nasıl bir konuşma başlatacaklarını bilmediklerini itiraf ediyor. Bir gençten kanepeye veya yemek masasına oturmasını istemek mantıklı gelebilir ancak bu yoğun bir atmosfer yaratabilir veya daha da kötüsü başları beladaymış gibi hissettirebilir. Bunun yerine, daha rahat bir ortamdayken ve belki de daha az yoğun göz teması kurarak bir sohbet başlatmaya çalışmak gerekir. Örneğin, yürüyüşe çıkarken, akşam yemeğine çıkarken veya arabadayken bir konuşma başlatmak mümkün olabilir.

Cevabı “evet” ya da “hayır” olmayan açık sorular sormak faydalıdır. Açık sorular, sohbeti öldürebilecek kısa bir yanıt vermek yerine, cevap veren kişinin konuşması için alan sağlar. Onlara sahip oldukları sorunları, endişeleri veya stresleri dile getirme şansı verir.

Gençlere sınavları bir perspektif içinde tutmalarını hatırlatmak önemlidir. Bunlar kısa sürelidir ve sonunda sona erecektir, yani sahip oldukları baskı ve stres de sona erecektir.

Örnekler

  • Yaklaşan sınavlar hakkında nasıl hissediyorsun?
  • Eminim hayatının bu dönemini sınavlarla ve ders çalışmakla geçirmek çok stresli olmalı, bununla nasıl başa çıkıyorsun?
  • Sınavları yaparken çok stresli olduğumu hatırlıyorum ve biraz daha fazla destek kullanabilirdim. Bu süre boyunca sana destek olmak için ne yapmamı istersin?

2. İşaretleri ve Ne Yapılacağını Bilmek

Çocuklar sınav stresinin göstergesi olabilecek herhangi bir belirti gösteriyorsa ebeveynler destek almaktan korkmamalıdır.

Çocukları için endişelenen ebeveynlerin bir sonraki adımda nereye başvuracaklarını bilmeleri önemlidir. Paniklemek yerine (bu öğrencilerin kendilerini daha kötü hissetmelerine neden olabilir), kaynaklarla ilgili bilgi edinerek çocuklarına, onalara destek oldukları konusunda güvence verebilirler.

3. Anlayışlı Olmak

Beklentiler söz konusu olduğunda esnek olmak gerekebilir. Çocuk veya genç süreç ile başa çıkmakta zorlanıyorsa, diğer sorunlarla veya durumlarla başa çıkmak için yeterli duygusal odaya sahip olmayabilir. Bu durum onların bencil olduğunu göstermez yalnızca duygusal kapasiteleri doludur.

Dışarıdan verimsiz görünse de ekranlarının ihtiyaç duydukları kaçış yolu olabileceğini anlamak gerekir. Sosyal medya aracılığıyla bağlantı kurmak, dizi/film izlemek veya oyun oynamak, onları dengede tutmak ve tükenmekten kaçınmak için ihtiyaç duydukları boş zamanlar olabilir.

4. Teknolojiyi İyilik İçin Kullanın

Telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve oyun konsolları gençlerin günlük yaşamlarının büyük bir bölümünü oluşturuyor ancak stres zamanlarında iyi ya da kötü bir güç haline gelebilirler.

Ebeveynlerin neredeyse dörtte biri artan stresin bir sonucu olarak çocuklarının daha fazla internete girdiğini veya telefonlarını kullandığını fark ettiklerini söyledi. Ebeveynler, çalışma rutinlerini kesintiye uğratacağından kuşku duymayacakları sağlıklı ekran süresi alışkanlıkları konusunda çocuklarını teşvik etmelidirler. Ancak, dijital erişimlerini tamamen yasaklama eğiliminde olmamak gerekir. Öğrencileri sosyalleşme, eğlence ve eğitim kaynaklarından mahrum bırakmak, muhtemelen istenenin tersi bir etkiye sahip olacaktır.

Bunun yerine, yoga ve farkındalık uygulamaları gibi sınavlarla ilgili kaygılarını en aza indirmeye yardımcı olabilecek uygulamalara ve web sitelerine öğrenci ve ebeveyn birlikte göz atabilirler.

5. Sağlıklı Rutinleri Desteklemek

Sağlıklı ekran süresi rutinlerinin yanı sıra, uyku hijyeni, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve egzersiz gibi diğer sağlıklı rutinlerin sürdürüldüğünden emin olmak önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir