Merhabalar arkadaşlar, tercih döneminde öğrencilerin karar vermesi gereken en önemli konulardan birisi mezuna kalıp kalmayacaklarıdır. Daha önce mezuna kalmanın ne demek olduğu, avantaj ve dezavantajlarıyla ilgili bir yazı hazırlamıştık. Bu içerik ilginizi çektiyse buraya tıklamanız yeterli ?
Ancak şimdi mezuna kalmayı düşünen fakat nerden başlayacağını, bu durumun getirdiği psikolojik etmenlerle nasıl baş edeceğini öğrenmek isteyenler için tavsiyeler vereceğiz.
Kararınızın Arkasında Durun:
Yapılan en büyük hatalardan biri; mezuna kalmayı, sadece bir başarısızlık ve yıpratıcı bir süreç olarak değerlendirmektir. Hayalleriniz doğrultusunda yapmanız gereken buysa bir kez karar verdikten sonra bu düşünceleri kafanızdan atmalısınız.
Başkalarının ne düşündüğü, durumun dışardan nasıl göründüğü; bir yıl sonra asla hatırlamayacağınız ayrıntılar olarak kalacak. Bu kararı aldıktan sonra, ümitsizlik içinde geçirilen her dakika sizin için kayıp olacaktır.
Psikolojinizi iyi yönde etkileyecek şeyleri düşünün, istediğiniz bölümü kazandığınızı hayal edin. İyi hissettiğinizde, bir konuyu anlamak, testlerde daha fazla doğru yapmak kolaylaşacaktır. Bu da özgüveninizi artırarak sizi daha fazla çalışmak için motive edecektir.
Planlayın:
Burada bahsedilen plan, aşırı yorucu programlar oluşturmak veya kendinizi uykusuz bırakmak değil. Aklınızdaki düşüncelerden çalışacağınız konulara kadar her şeyi planlayın. Böylelikle zihniniz sürekli dolu olmayacak ve kısa sürede yorulmayacaksınız.
Ne kadar süre mola verip ne zaman çalışmaya döneceğinizi planlamak küçük gibi görünebilir ancak molanızı da çalışma sürenizi de oldukça verimli geçirmenizi sağlayacaktır. Bu konuda oldukça popüler bir zaman yönetimi tekniği olan “Pomodoro” ile ilgili yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bu süreci yıkım değil ikinci bir şans olarak görürseniz, sizin bile kendinizden beklemediğiniz bir başarıya ulaşmanız mümkün!
Erken Başlayın:
Belki tercih sonuçları açıklanır açıklanmaz değil ama bir süre kafanızı topladıktan sonra çalışmaya başlayın. “Zaten bir yıl öndeyim, temelim oluştu. Biraz daha dinleneyim.” gibi düşünceler ilerde daha çok yorulmanıza sebep olacak. Eğer sınava önceden bir yıl çalışmış olmayı avantaj olarak kullanmak istiyorsanız rehavete kapılmayın. Siz bekledikçe bir adım önde olma gibi bir durumunuz kalmayacak.
“Ne kadar erken başlarsam o kadar sıkılırım.” Bu düşünce sebebiyle mezuna kaldığı yıl çalışmaya geç başlayan öğrenciler, sınav yaklaştıkça büyük bir strese girerek vazgeçmeye daha meyilli olurlar. Çalışmaya erken başladığınızda; üzerinizdeki yük azalacak, çalışmadığınız düşüncesi sizi içten içe rahatsız etmeyecek hem de ilerde deneme çözerek hızlanmak ve puan artırmak için bol bol vaktiniz olacaktır.
Tecrübenizi Fırsata Çevirin:
Önceki sınavınızda hangi konularda zorlandınız, nelerde eksiklik hissettiniz, bunları düşünün ve bu hataları tekrarlamayın. Mezuna kalmanın en büyük avantajlarından biri olan tecrübenizi göz ardı etmeyin. Verimli olmadığını düşündüğünüz şekilde çalışmaya devam etmeyin. Farklı yerlerde, farklı kaynaklardan çalışmayı deneyin. Zaten kendinizi bir kez ölçme şansı yakaladınız, bunu kullanın!
Nelerde iyi veya kötü olduğunuzu analiz edin. Program hazırlayacak, ne şekilde çalışmanız gerektiğini söyleyecek herhangi biri, sizi sizden daha iyi tanıyamaz. Bu süreci yönetirken maksimum faydayı, hatalarınızı tekrarlamayarak alabilirsiniz.
Herkese başarılar diliyoruz. Yorumlar kısmında bizimle paylaşmak istediklerinizi yazabilirsiniz.