YKS’ nin son oturumu olan Yabancı Dil Testi’ ne girmek için TYT yani Temel Yeterlilik Testi’ ne girmiş olmak gerekir. Bu da sadece yabancı dil ile değil; TYT’ de yer alan Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler dersleri ile de seviye belirleme yapıldığı anlamına gelir. DİL puanınız oluşturulurken; TYT etkisi %40, YDT etkisi %60’ tır. YDT’ ye girmek ve YKS dil sınavı sisteminin nasıl işlediği ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen öğrenciler, aşağıdaki linkten ilgili blog yazımıza ulaşabilir.
Şimdi, YKS ile DİL puan türünden nasıl tercih yapılacağını ve sınav prosedürlerini öğrenmiş öğrenciler için YDT’ ye nasıl çalışılması gerektiği ile ilgili taktikler vereceğiz. Öncelikle nelerle karşılaşacağınızı bilmek için YDT konularının neler olduğuna bir göz atmanızı tavsiye ederiz:
Konu dağılımından bilindiği üzere, YDT sizi bir yabancı dil ile ilgili birçok açıdan teste tabii tutar. Yani sadece gramer veya kelime bilerek tam bir başarı sağlamak zordur. En başta yapılacak şey, nelerde eksik olduğunuzu belirleyerek o konulara yoğunlaşmaktır.
- Kelime Bilgisi Çok Önemli!
Kelime bilmek, okuduğunu anlamanın temel şartıdır. Hemen hemen her soru tipinde, okuduğunuzu anlamadan soruya net bir cevap vermek zor olacaktır.
Belki gramer sorularında, kelimenin cümleye hangi formda uygun olacağını anlamak için kelime bilgisinin önemli olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak çoğunlukla şıklarda aynı formun hem olumlu hem olumsuz hali bulunur. Burada önemli olan cümle veya paragraftaki anlamı tam kavrayabilmektir. Her kelimeyi birebir Türkçe’ ye çeviremeseniz de cümleye olumsuzluk eki olmaksızın negatiflik katan bir kelimenin anlamını bilmemeniz, yanlış şıkka yönelmenize sebep olabilir.
Kelime çalışmak, ezberlemekten ibaret gibi görülmemelidir. Bu şekilde düşünen kişiler, unutmamak adına kelime öğrenmeyi sona bırakırlar. Oysaki kelime çalışmaya ne kadar erken başlanılırsa öğrenilen kelimeler tekrar edildikçe, kullanıldıkça daha akılda kalıcı olacaktır. Bu işi gündelik hayatınıza ne kadar yayarsanız o kadar faydalı olur. Telefon dilini yabancı dil olarak değiştirmek, ara verdiğinizde tükettiğiniz içeriklerin (dizi, video izlemek veya kitap okumak) sınava gireceğiniz dilde olması, öğrenmenin en zevkli halidir.
Unuttuğunuz ve öğrenmekte zorlandığınız kelimeleri kağıda yazarak her gün baktığınız yerlere yapıştırmak, sonra o kağıtları yenileri ile değiştirmek size fayda sağlar. Böylelikle son zamanlarda sayfalarca kelime ezberlemek zorunda kalmazsınız. Üstelik son aylara kadar öğrenilen kelimeler, çözdüğünüz deneme ve testlerde karşınıza çıktığında netlerinizin artmasını sağlayacak, bu da özgüven ve azminizi artıracaktır.
Kelime çalışmaya mümkün olan en erken zamanda başlanmalı ve sınav zamanına kadar düzenli olarak çalışmaya devam edilmelidir. Bol bol yabancı dizi izlemek, yabancı dil ile yazılmış kitaplar okumak oldukça fayda sağlayacaktır.
- Gramer Sadece Konu Çalışarak Öğrenilmez!
Gramerin temelinde elbette konu anlatımları yatar. Ancak üst üste konu anlatımı okumak veya dinlemek, sadece kısa süreli fayda sağlar. Doğru cümlenin temeli olan grameri, kendi kurduğunuz cümlelerde kullanmaya çalışın. İzlenilen dizi ve filmlerde, konuşma dilinde pek önemsenmese ve bazı yanlış kalıplar kullanılsa da sınav için grameri doğru öğrenmeyi hedef alın.
Konu anlatımlarını soru çözerek pekiştirin. Hatta böylece bazı yanlış kullanımları gördüğünüzde farkındalığınız artacak ve neyin nasıl kullanılmaması gerektiğini bilmek size sınavda yardımcı olacaktır.
- Bir Soru Tipine Takılı Kalmayın!
Diğer konularda iyi olduğunuzu düşünerek sadece paragraf soruları çözerseniz, bir süre sonra diğer alanlarda körelmeye başlayabilirsiniz. Yabancı dil, tekrarlanmadığında unutulabilecek ayrıntılara sahiptir. Ana dilinizde bile uzun süredir kullanmadığınız bazı kurallar olduğunda onları unutmaya başlarsınız. Bu durum yabancı dil söz konusu olduğunda, günlük hayatınızda daha az kullandığınız için maalesef çok daha hızlı olmaktadır.
Bu sebeple eksiklerinizi tamamlarken mutlaka, eskiden yeterince çalıştığınız alanlarda da test çözmeyi ve tekrarlar yapmayı ihmal etmeyin. Test çözmekte hızlanmak ve daha iyi deneme sonuçları almak, sınav stresinizi azaltacaktır.
Tüm öğrencilere başarılar dileriz. Aklınıza takılanları ve bu taktiklere ek olarak paylaşmak istediklerinizi yorum olarak yazabilirsiniz ?